Zoeken

Dit is de nieuwe Israëlische drone van Marokko

7 oktober 2022 - 08:00 - Wereld

©

Marokko heeft 150 WanderB en ThunderB drones besteld bij het Israëlische bedrijf BlueBird Aero Systems, een dochteronderneming van Israel Aerospace Industries (IAI). Een deel van deze drones zullen in het koninkrijk worden geproduceerd.

De overeenkomst om de Israëlische drones aan te schaffen voor bewakings- en gevechtsmissies, bepaalt dat een deel van de productie in Marokko zal plaatsvinden. Het aantal te produceren WanderB en ThunderB wordt niet gespecificeerd. De overeenkomst volgt op de versterking van de militaire samenwerking tussen Rabat en Tel Aviv na de normalisatie van de betrekkingen in december vorig jaar.

Lees ook: Marokko onthult Israëlische WanderB drone

De WanderB is een gebruiksvriendelijke ISR-drone (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance). Met elektrische motoren kan het toestel verticaal opstijgen en landen. Het heeft een vliegtijd van tweeënhalf uur, kan vliegen met snelheden tot 50 km/u en heeft een maximaal startgewicht van 13 kilogram. Het kan hoogtes bereiken tot 1000 meter en kan worden gebruikt in moeilijke weersomstandigheden. Hoe Marokko de drone daadwerkelijk gaat gebruiken is nog niet bekend.

Lees ook: Marokko wil nog sterkere Israëlische wapens bestellen

De ThunderB is een drone met een vliegtijd van meer dan 12 uur, die "payloads" kan droppen en met een snelheid van 150 km/u kan vliegen. Het maximale startgewicht is 32 kilogram. Met een vliegtijd van 24 uur kan het toestel worden ingezet bij slechte weersomstandigheden en is het geschikt voor bewakings-, inlichtingen- en verkenningsmissies. De Israëlische fabrikant geeft niet aan of de ThunderB ook wapens kan inzetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team