Zoeken

Hoe Marokkaanse drones de spelregels tegen Polisario veranderden

9 februari 2023 - 14:00 - Marokko

©

Sinds het verbreken van het staakt-het-vuren op 13 november 2020, zet Marokko drones in om aanvallen van het Polisario af te slaan in de Sahara.

Marokko zet sinds eind 2020 drones in tegen het Polisario. Die drones, met name de Wing Loong-modellen van Chinese makelij, stellen het koninkrijk in staat om de situatie in zijn zuidelijke provincies in de gaten te houden en de regio onder controle te houden, aldus Defensa. Het eerste gebruik van drones door Marokko dateert van april 2021, meldt de Spaanse website. Een commandant van het Polisario en andere leden van de onafhankelijkheidsbeweging werden toen verhinderd om een offensieve actie op te starten.

Lees ook: Polisario doodsbang voor Marokkaanse drones

Het gebruik van drones werd in de daaropvolgende maanden intensiever. Dankzij deze middelen is Marokko erin geslaagd verschillende operaties van het Polisario te verijdelen, die een offensief wilden lanceren in de bufferzone of in andere regio’s. Het koninkrijk heeft op verschillende bases in de Sahara drones ingezet, onder meer in Laayoune en Smara. Laayoune is een basis geworden voor de Wing Loong-drones, dankzij de SATCOM infrastructuur, waardoor de drones missies kunnen uitvoeren tot op een afstand van 300 kilometer.

Lees ook: Sahara-conflict escaleert door gebruik van drones

Na de aankoop van de Turkse Bayraktar TB2-drones, de Israëlische drones WanderB en ThunderB, en andere, "wil Marokko een lokale militaire industrie ontwikkelen, met inbegrip van de productie van drones voor inlichtingen en gevechtsmissies" zegt minister Abdellatif Loudiyi, verantwoordelijk voor de administratie van de nationale defensie. Hierdoor zal het koninkrijk zijn bewapening in het algemeen kunnen versterken en het gevaar van de milities van het Polisario doeltreffend het hoofd kunnen bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team