Zoeken

Tunesische diplomaat roept Tunesië op Sahara-standpunt te verduidelijken

6 september 2022 - 11:40 - Wereld

©

De diplomatieke crisis tussen Tunesië en Marokko blijft reacties uitlokken. Ahmed Ounaies, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Tunesië, roept zijn land op om zijn standpunt over de Sahara te verduidelijken. Tunesië heeft vaak een neutrale positie ingenomen, maar de uitnodiging van Polisario-leider Brahim Ghali voor de Internationale Conferentie van Tokio over de ontwikkeling van Afrika (TICAD) in Tunis, lijkt erop te wijzen dat het land deze keer wel partij heeft gekozen.

"Ik zou niet zeggen dat er een diplomatieke crisis is tussen Marokko en Tunesië, maar eerder spreken over een incident. Wat er gebeurde was een vergissing," zegt Ahmed Ounaïes, voormalig diplomaat en ex-minister van Buitenlandse Zaken, tijdens een aflevering van het radioprogramma Midi Show. Volgens hem "moest Marokko ethisch gezien wel reageren".

Lees ook: Sahara: Moncef Marzouki bekritiseert Kaïs Saïed

De politicus herinnerde aan de oproep van Koning Mohammed VI in een recente toespraak, gericht naar alle landen en met name naar die van de grote Maghreb, om hun standpunt inzake de kwestie van de Sahara te verduidelijken. "Tunesië moet zijn standpunt ook kenbaar maken, ongeacht het communiqué van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 21 augustus, waarin staat dat Tunesië vasthoudt aan zijn neutraliteit", aldus het voormalige hoofd van de Tunesische diplomatie.

De uitnodiging van Polisario-leider Brahim Ghali, voor zijn deelname aan de Internationale Conferentie van Tokio over de Ontwikkeling van Afrika (TICAD), op 27 en 28 augustus in Tunis, heeft een diplomatieke crisis veroorzaakt. Om die op te lossen beveelt Ahmed Ounaïes de Tunesische autoriteiten aan een diplomaat aan te wijzen om naar Marokko te gaan, of een persconferentie te organiseren om het officiële standpunt van Tunesië bekend te maken.

Lees ook: Tunesië nodigt Polisario-leider Brahim Ghali uit, Marokko roept ambassadeur terug

Volgens de diplomaat heeft de Tunesische president Kais Saïed geen partij gekozen. "Het is waar dat Saïed enkel een bezoek heeft gebracht aan Algerije, maar dit wijst niet op een probleem met Marokko," zegt hij, eraan toevoegend dat "er bewijs moet zijn om te beweren dat Saïed partij heeft gekozen”.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team