Zoeken

Tunesië weigert toegang tot grondgebied aan prins Moulay Hicham

24 januari 2023 - 21:00 - Wereld

©

Prins Moulay Hicham werd in Tunesië verwacht om deel te nemen aan een seminar over de Arabische Lente, maar hij kreeg geen toegang tot het grondgebied van het land.

Prins Moulay Hicham kon niet deelnemen aan een conferentie over de Arabische Lente georganiseerd door de Franse media Le Monde diplomatique. Bij zijn aankomst op de luchthaven van Tunis werden de neef van Koning Mohammed VI en zijn vrouw zonder enige uitleg de toegang ontzegd tot het land, meldt Al Quds Al-Arabi. Politieagenten begeleidden het echtpaar naar een privéruimte ter voorbereiding van hun terugkeer naar Casablanca, met hetzelfde vliegtuig waarmee zij naar Tunis waren gevlogen. "De behandeling door de politie was fatsoenlijk en respectvol, maar zonder dat ze erin slaagden het verbod te rechtvaardigen", vertelde de Marokkaanse prins aan de media.

Lees ook: Prins Moulay Hicham uit Tunesië gezet

Is prins Moulay Hicham persona non grata in Tunesië? Hij had in een artikel getiteld: "De broze triomf van de Arabische contrarevoluties", dat in september 2022 in de kolommen van Le Monde diplomatique werd gepubliceerd, scherpe kritiek geuit op de Tunesische president Kaïs Saied. "De vergrendeling van de instellingen onder leiding van de Tunesische president Kaïs Saïed gedurende een jaar, lijkt symbolisch de democratische parenthese te hebben afgesloten die in 2011 in de Maghreb en de Mashreq is begonnen", schreef hij.

Lees ook: Tunesische president « betreurt » uitzetting Moulay Hicham

Het is niet de eerste keer dat de neef van Koning Mohammed VI zich in een soortgelijke situatie bevindt. Hij werd in 2017 ook al uit Tunesië gezet. Een besluit dat volgens hem werd genomen door de toenmalige Tunesische president, Béji Caïd Essebsi. Vandaag zijn de betrekkingen tussen Rabat en Tunis bekoeld, na de deelname van Polisario-leider Brahim Ghali aan de internationale conferentie van Tokio over de ontwikkeling van Afrika (TICAD) die op 27 en 28 augustus in Tunis plaatsvond.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team