Zoeken

Tunesië provoceert Marokko opnieuw

3 februari 2024 - 12:00 - Wereld

©

Tunesië heeft opnieuw voor opschudding gezorgd in de betrekkingen met Marokko door het Polisario-front uit te nodigen voor een internationale tentoonstelling voor ambachtelijke industrieën en beroepen in Tunesië, die plaatsvindt van 31 januari tot 4 februari 2024.

Deze uitnodiging aan het Polisario, vertegenwoordigd door hun "directie van ambachtelijke industrieën en beroepen van het ministerie van Economische Ontwikkeling", om deel te nemen aan de internationale beurs in Sfax, is bevestigd door het Sahrawi Press Agency (SPA). De separatistische delegatie greep deze gelegenheid aan om hun standpunt over het conflict in de Sahara te delen.

Lees ook: Algerije of Marokko? Tunesië twijfelt

Deze actie van Tunesië komt meer dan anderhalf jaar na een diplomatiek incident tussen Tunis en Rabat die ontstond na de deelname van Polisario-leider Brahim Ghali aan de Internationale Conferentie van Tokio over Afrikaanse Ontwikkeling (TICAD) op 27 en 28 augustus 2022 in Tunis. Als gevolg van deze gebeurtenis hadden beide landen hun ambassadeurs teruggeroepen. De Marokkaanse autoriteiten beschouwen de handelingen van Tunesië als een duidelijk teken van vijandigheid tegenover het koninkrijk en zijn hoogste belangen.

Lees ook: President Algerije beschuldigt Marokko van complot tegen Tunesië (video)

Ondanks de hartelijke ontvangst van Brahim Ghali door de Tunesische president Kaïs Saied in augustus 2022, wat door sommigen wordt gezien als bewijs van Algerijnse invloed op de Tunesische buitenlandse politiek, blijft Tunesië volhouden dat het neutraal staat tegenover de Sahara kwestie. Het gebied wordt opgeëist door zowel Marokko als het Polisario-front, maar Tunesië heeft benadrukt dat het geen partij kiest in dit conflict.

Bladna.nl