Zoeken

Algerije reageert op erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

21 juli 2023 - 22:00 - Wereld

©

Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist de erkenning door Israël van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara veroordeeld, sprekend van een "flagrante schending van het internationale recht" en een "nieuwe escalatie in de acties van de Marokkaanse bezetter".

Voor Algerije gaat deze erkenning in tegen internationale wetten, besluiten van de Veiligheidsraad en resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de Sahara. Volgens de verklaring van Algiers hebben Israël en Marokko een gezamenlijk beleid, waarbij "hun medeplichtigheid aan schendingen van het internationale recht de legitieme rechten van de Palestijnen om een onafhankelijke staat te stichten met Jeruzalem als hoofdstad, en die van het Saharaanse volk op zelfbeschikking, in gevaar brengt".

Lees ook: Koning Mohammed VI nodigt Benjamin Netanyahu uit in Marokko

Het Polisario Front, gesteund door Algerije, heeft ook de Israëlische erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara veroordeeld en het als "nietig en ongeldig" verklaard.

Lees ook: Polisario reageert op Israëlische erkenning Marokkaans Sahara

De erkenning werd gevolgd door een uitnodiging van Koning Mohammed VI aan Benjamin Netanyahu om een bezoek te brengen aan Marokko, een actie die de Marokkaanse soeverein ziet als een positieve stap naar een definitieve politieke oplossing voor het regionaal geschil.

Bladna.nl