Zoeken

Wapenwedloop Marokko-Algerije: bezorgdheid in Spanje

8 oktober 2023 - 21:20 - Wereld

©

De recente opvoering van militaire uitgaven door Marokko en Algerije baart Spanje zorgen. Terwijl Marokko’s militaire budget voor 2023 op ongeveer 4,67 miljard euro staat (een stijging van 3,6% ten opzichte van 2022), heeft Algerije het verhoogd naar 23,3 miljard euro, een sprong van 130% in vergelijking met vorig jaar.

In de afgelopen jaren heeft Marokko diverse militaire apparatuur en defensiesystemen aangeschaft, voornamelijk uit de Verenigde Staten en, sinds de normalisering van de betrekkingen in december 2020, uit Israël. Vooral de recente aankoop van de Israëlische PULS-raketwerper door de Marokkaanse koninklijke strijdkrachten baart Spanje zorgen, gezien de reikwijdte van 300 kilometer, meldt El Debate. Algerije heeft geïnvesteerd in de Russische Iskander E-missiel en het Tor-M2 luchtafweersysteem, alsook vier 636-onderzeeërs met Kalibr-raketten die een bereik van 2400 kilometer hebben.

Lees ook: Bewapening: haalt Marokko inspiratie uit Azerbeidzjan tegen Algerije?

Naast deze wapens, is er ook een voorgenomen aankoop door Marokko dat Spanje zorgen baart: de HIMARS-raketwerper uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid heeft de verkoop goedgekeurd van 18 HIMARS en 112 grond-grondraketten aan Rabat.

De 2023 rangschikking van Global Firepower laat zien dat, hoewel Algerije een grotere militaire capaciteit heeft dan Marokko, veel van Algerije’s militaire uitrusting verouderd is.

Lees ook: Spanje op scherp door militaire herbewapening Marokko

Tot slot beschikt de Marokkaanse landmacht over 31.972 gepantserde voertuigen en 453 zelfaangedreven artilleriestukken, terwijl Algerije er 35.990 en 224 heeft. Ondanks de numerieke superioriteit van Algerije benadrukt het rapport dat een groot deel van hun militaire apparatuur verouderd is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team