Zoeken

Wapenrace tussen Marokko en Algerije baart Spanje zorgen

3 juli 2023 - 18:30 - Wereld

©

Spanje kijkt met vrees naar de militaire escalatie tussen Marokko en Algerije. Madrid is bezorgd over de impact die deze wapenrace kan hebben op de machtsbalans in de regio.

El Plural, die de bezorgdheid van Madrid onthult, benadrukt de wens van Algerije om zijn arsenaal te moderniseren met onder andere Russische onderzeeërs uitgerust met raketten. Dit is een reactie op de verbetering van de militaire capaciteiten van Marokko, dat voornamelijk wapens koopt van de Verenigde Staten en Israël.

Lees ook: Spanje-Marokko: banden hersteld en wapens verkocht

Spanje heeft gespannen diplomatieke betrekkingen met beide Maghreb-landen. Hoewel de banden met Marokko over het algemeen goed zijn, zijn die met Algerije verslechterd na Madrid’s erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Deze beslissing markeerde een keerpunt in het Spaanse standpunt over deze gevoelige kwestie, waarbij Madrid eerder een neutrale houding had aangenomen.

Algerije reageerde fel op de verandering in het standpunt van Spanje over de kwestie, en noemde het onaanvaardbaar op moreel en historisch vlak. Algiers riep in maart 2022 zijn ambassadeur terug uit Madrid. De Algerijnse president, Abdelmadjid Tebboune, betreurde deze koerswijziging en claimde dat Spanje heeft "gefaald in haar plicht om een oplossing voor het conflict te vinden".

Lees ook: Marokko bij 10 grootste wapenimporteurs in MENA-regio

Deze crisis heeft ook gevolgen voor de binnenlandse politiek in Spanje. Een groot aantal parlementsleden stemde tegen deze verandering in het buitenlands beleid. Madrid blijft bezorgd over de wapenwedloop tussen Marokko en Algerije, waardoor de ongerustheid in Spaanse militaire kringen toeneemt, waar wordt gevreesd dat dit het militaire voordeel dat Spanje nog heeft zou verminderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team