Zoeken

Algerijnse gaspijpleiding: Spanje vreest gevolgen voor Marokko

6 september 2021 - 15:00 - Economie

©

Spanje is bezorgd over het voornemen van Algerije om af te zien van de gaspijpleiding die hen al twintig jaar bevoorraadt via Marokko. Bovendien vreest de noorderbuur het enorme verlies dat de drie landen zullen lijden, indien het contract van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding niet wordt vernieuwd, na het verstrijken ervan op 31 oktober.

Volgens verschillende deskundigen vormen politieke redenen de basis voor deze Algerijnse beslissing, die de belangen van Marokko schaadt. Maar deze keuze zal de drie landen duur komen te staan, zo meldt EFE. De Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) is meer dan 1400 kilometer lang. Het doorkruist Marokko over een afstand van ongeveer 540 kilometer, gaat door Gibraltar via een onder-watertraject van ongeveer 45 kilometer en eindigt in Cadiz. Jaarlijks gaat er gemiddeld 10.000 miljoen kubieke meter gas doorheen naar Spanje. Daarnaast is er Medgaz, dat in 2010 in gebruik is genomen, met een capaciteit van 8 miljard kubieke meter, over een lengte van meer dan 750 kilometer, en dat Algerije rechtstreeks verbindt met Almeria in Spanje. Algerije verklaarde van plan te zijn om de capaciteit van deze gaspijpleiding met 25% te vergroten, om aan de vraag van Spanje te kunnen voldoen.

Lees ook: Algerije beëindigt contract Maghreb-Europa-gaspijpleiding Marokko

EFE citeert verschillende deskundigen en meldt dat Marokko bij gebrek aan alternatieven, in de nabije toekomst met een tekort dreigt te worden geconfronteerd, aangezien het voor zijn aardgas-behoeften bijna uitsluitend van Algerije afhankelijk is. Indien het GME-contract dat op 31 oktober afloopt, niet wordt verlengd, is één van de oplossingen voor Marokko het omkeren van de pijpleiding die Marokko met Spanje verbindt, zodat Spanje het koninkrijk kan voorzien van aardgas van andere leveranciers, adviseert de analist Gonzalo Escribano, directeur van het Energie- en Klimaatprogramma van het Koninklijk Instituut Elcano.

Lees ook: Aardgas: Marokko wil in 2050 zelfvoorzienend zijn

Escribano beveelt Spanje aan om te onderhandelen met Algerije en pleit daarbij voor een geleidelijke sluiting van GME, de tijd om alternatieven te vinden en de efficiëntie van Medgaz te waarborgen. De mogelijke sluiting van GME zal ook een einde maken aan de mogelijkheid om de economische integratie in de mediterrane regio te bevorderen, waarschuwt de expert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team