Zoeken

Algerije anticipeert op einde concessie Maghreb-Europa-gaspijpleiding

18 juli 2021 - 19:00 - Wereld

©

Omdat Marokko nog altijd niet akkoord is gegaan met een verlenging van het concessie-contract voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa, dat eind oktober afloopt, hebben Algerije en Spanje aangekondigd dat de levering van vloeibaar aardgas aan het Iberische land via de Medgaz-pijpleiding zal worden uitgebreid.

In een gezamenlijk persbericht hebben de president van het Algerijnse nationale energiebedrijf (Sonatrach), Toufik Hakkar, en de president van het Spaanse bedrijf Naturgy laten weten dat het transport van vloeibaar aardgas via de onderzeese pijpleiding Medgaz zal worden uitgebreid. Een investering van 70 miljoen euro moet ervoor zorgen dat er een extra 2 miljoen kubieke meter aardgas (+25%) per jaar via de directe pijpleiding tussen Algerije en Spanje zal worden getransporteerd.

Lees ook: Algerije wil niet zwichten voor Marokkaanse "chantage" over gaspijpleiding

De werkzaamheden om de uitbreiding van de capaciteit van de Medgaz-leiding uit te breiden moeten in het laatste kwartaal zijn afgerond. Dit is tevens de periode waarin het huidige concessiecontract voor de Maghreb-Europa-gasleiding komt te vervallen, een verbinding waarmee Spanje en Portugal via Marokkaans grondgebied worden voorzien van Algerijns gas. "De onderhandelingen met Marokko over een verlenging van de concessie gaan nog steeds niet vooruit", vertellen goed geïnformeerde bronnen aan de Spaanse krant El Mundo.

Toufik Hakkar zegt zich geen zorgen te maken over het uitblijven van een akkoord met Marokko over een verlenging van het concessiecontract voor de Maghreb-Europa-pijpleiding. "We hebben alle nodige maatregelen genomen voor het geval dat het contract niet wordt verlengd. Zelfs als dit contract, dat in oktober afloopt, niet wordt verlengd, zal Algerije niet alleen Spanje kunnen bevoorraden, maar ook zonder problemen kunnen voldoen aan de extra vraag van de Spaanse markt,” zegt de president van Sonatrach.

Lees ook: Nieuwe onderhandelingen over Maghreb-Europa aardgaspijpleiding

Door de concessie voor de Maghreb-Europa-leiding niet te verlengen loopt Marokko het risico om 200 miljoen euro per jaar aan inkomsten mis te lopen en zal er tevens minder gas beschikbaar zijn op de Marokkaanse markt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team