Zoeken

Sterke VAE-Marokko alliantie valt slecht bij Algerije

30 juli 2023 - 09:00 - Wereld

©

De betrekkingen tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije zijn de afgelopen maanden bekoeld, voornamelijk vanwege de versterkte samenwerking met Marokko, de regionale bondgenoot van de Emirati autoriteiten. Beide bondgenoten behoren tot de vier landen die hun betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd, een normalisatie die nog steeds met argwaan wordt bekeken door Algiers.

Volgens bronnen van TSA Algerije koesteren de Verenigde Arabische Emiraten een "blijvende haat" jegens Algerije, wat "merkbaar" is bij veel Emirati leiders die het "met hart en ziel" voor Marokko opnemen. Daarbij wordt niet alleen verwezen naar de politieke steun van de Verenigde Arabische Emiraten aan Marokko in de kwestie van de Sahara en in het conflict met Algerije, maar ook naar de militaire hulp aan het koninkrijk, inclusief de recente levering van een spionagesysteem. De vijandigheid van de Verenigde Arabische Emiraten jegens Algerije zou zich specifiek uiten in de tegenovergestelde standpunten van de twee landen over de normalisering met Israël, de oplossing van de Libische crisis en het conflict in de Sahara.

Lees ook: Kroonprins Saoedi-Arabië in Marokko voor viering met Koning Mohammed VI?

Dezelfde bronnen vergelijken de Verenigde Arabische Emiraten met Israël "dat zijn aanwezigheid in Afrika, met name in de Maghreb, wil versterken". Ze beweren dat de Emirati leiders ook proberen zich te vestigen in de Sahel, een politiek instabiele regio, met de steun van hun bondgenoot, Marokko. Abu Dhabi wordt ervan beschuldigd geld te hebben overgemaakt naar Libië om maarschalk Haftar en zijn troepen te steunen en de Maghreb-regio te destabiliseren. Om hun project te volbrengen, zouden Marokkaanse cannabis en psychotrope middelen worden gebruikt als wapens. Dezelfde bron stelt dat bijna 2,5 miljoen psychoactieve tabletten zijn "ingevoerd en geleverd aan Haftar" in een poging om Algerije, dat 1,7 miljoen tabletten heeft onderschept, te overspoelen.

Lees ook: Marokkaanse luchtmacht traint in de Verenigde Arabische Emiraten

Een ander doel van de Verenigde Arabische Emiraten zou zijn om andere landen in de regio te dwingen hun betrekkingen met Israël te normaliseren. Abu Dhabi zou daarvoor "enorme druk" uitoefenen op Mauritanië en Tunesië.

Bladna.nl