Zoeken

Benjamin Netanyahu vol lof over Koning Mohammed VI

5 augustus 2023 - 13:00 - Wereld

©

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een hulde gebracht aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van de viering van de 24ste verjaardag van zijn troonsbestijging. Hij prees ook de dynamiek van de samenwerking met Marokko.

"Koning Mohammed VI is een echte hervormer en vriend van Israël," verklaarde Benjamin Netanyahu in een video die werd gedeeld door de site Goud. Dit bericht vol lof voor de monarch is een directe gevolg van de versterking van de bilaterale samenwerking tussen Marokko en Israël. "De gemeenschappelijke belangen van onze landen hebben grote vooruitgang geboekt sinds de ondertekening van de historische Abraham-akkoorden minder dan drie jaar geleden. [...] Sinds de ondertekening van deze akkoorden zijn onze samenwerkingsinspanningen gerealiseerd op het gebied van defensie, handel en andere sectoren," vervolgde de Israëlische premier. Ter onderbouwing hiervan verwijst Netanyahu naar de ondertekening door de nationale archieven van beide landen van een protocolovereenkomst voor een wederzijds voordelig gebruik van de "culturele en erfgoedcollecties, die uitgebreid zijn."

Lees ook: Koning Mohammed VI nodigt Benjamin Netanyahu uit in Marokko

Een ander belangrijk punt is het initiatief van Koning Mohammed VI om de rechten van de Joodse gemeenschap in de nieuwe grondwet van 2011 op te nemen. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat Marokko een populaire bestemming is voor Israëliërs, met tienduizenden mensen die er elk jaar naartoe gaan," merkt Benjamin Netanyahu op. Hij uitte tevens zijn vreugde over de erkenning door Israël van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Na deze beslissing nodigde Koning Mohammed VI hem uit voor een eerste officieel bezoek aan Marokko. "Mijn volgende bezoek aan Marokko zal onze betrekkingen naar hogere niveaus tillen," concludeert Netanyahu.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team