Zoeken

Polisario reageert op Israëlische erkenning Marokkaans Sahara

19 juli 2023 - 22:56 - Marokko

©

Israël heeft begin deze week officieel de soevereiniteit van Marokko over de Sahara erkend, twee jaar na de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen. Israël volgt daarmee de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje op. Het besluit van Tel Aviv heeft een reactie van het Polisario uitgelokt.

Mohamed Ali Zerouali, vertegenwoordiger van het Polisario-front in Parijs, verklaarde niet verrast te zijn in een interview met RFI. Hij stelde dat Marokko en Israël deel uitmaken van een "club van landen die het internationaal recht niet respecteren" en hun respectievelijke regio’s destabiliseren.

Lees ook: Marokko’s stille reactie op Israëlische erkenning Sahara

Volgens Zerouali kan er geen verandering plaatsvinden zolang Marokko en zijn bondgenoten het internationaal recht blijven schenden. De enige mogelijke oplossing bestaat volgens hem uit een "vrij, algemeen en regulier referendum" dat het Sahrawi-volk in staat stelt een eigen keuze te maken, in overeenstemming met het internationaal recht. Hij merkte ook op dat Marokko heel goed weet dat "de enige partners die het vredesproces kunnen bevorderen, het Sahrawi-volk en zijn unieke en legitieme vertegenwoordiger, het Polisario-front, zijn".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team