Zoeken

In Mali doodgeschoten Marokkanen: Algerije en Polisario verdacht

13 september 2021 - 10:40 - Wereld

©

Abdelilah Hifdi, voorzitter van de Marokkaanse Transport Federatie (FNT) en van de CGEM-groep in het Huis van Raadsleden, beschuldigt Algerije en de Polisario ervan achter de moord op twee Marokkaanse chauffeurs in Mali te zitten.

"Ik beschuldig Algerije en zijn marionet, de Polisario, ervan verantwoordelijk te zijn voor deze laffe en afschuwelijke terroristische aanslag op Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs", zei Abdelilah Hifdi in een interview met Le360. Volgens hem houdt de terroristische aanslag, die minder dan een jaar na de militaire ingreep in Guerguerat plaatsvindt, rechtstreeks verband met het besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken.

Lees ook: Marokkanen doodgeschoten in Mali (video)

Zaterdag werden twee Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs doodgeschoten in Mali. Een derde Marokkaanse vrachtwagenchauffeur raakte gewond en een vierde bleef ongedeerd.

Volgens de voorzitter van de FNT proberen de opdrachtgevers van de aanval, Marokkaanse transporteurs te intimideren en te duwen om missies in landen van sub-Sahara Afrika te weigeren, dit terwijl een Afrikaanse vrijhandelszone wordt ontwikkeld.

Deze opdrachtgevers willen "de groei van de intra-Afrikaanse handel belemmeren, die zichtbaar is in de sterke aanwezigheid van Marokkaanse vervoerders", waarvan een groot deel de Europese markt heeft verlaten vanwege de coronacrisis, om zich te richten op de Afrikaanse markt. Volgens Hifdi "circuleren er namelijk geen Algerijnse TIR-vrachtwagens op de wegen in sub-Sahara Afrika".

Abdelilah Hifdi oordeelt verder dat de aanslag "gevolgen zal hebben voor de handel tussen Marokko en West-Afrika", en roept de Marokkaanse regering op om "Mali meer te steunen door een contingent te sturen om het land te helpen met het herstel van de stabiliteit en veiligheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team