Zoeken

Algerije komt met nieuwe beschuldigingen tegen Marokko

2 oktober 2021 - 12:00 - Wereld

©

Algerije heeft opnieuw uitgehaald naar Marokko. De stafchef van het Nationale Volksleger (ANP), Saïd Chanegriha, beschuldigt het koninkrijk van "samenzwering" tegen zijn land.

Na de diplomatieke betrekkingen te hebben verbroken en zijn luchtruim te hebben gesloten voor Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen en toestellen met een Marokkaans registratienummer, blijft Algiers Marokko in het vizier houden en komt met nieuwe beschuldigingen.

Lees ook: Algerije zet Marokkanen uit

"De gehechtheid van Algerije aan zijn principes en zijn vastberadenheid om er niet van af te wijken, verstoren het Makhzen-regime en belemmeren de realisatie van zijn dubieuze plannen in de regio", verklaarde generaal Saïd Chanegriha in een toespraak in Oran. De Algerijnse verantwoordelijke noemde Marokko een "expansionistisch regime". Volgens hem is het koninkrijk "te ver gegaan in samenzweringen en propagandacampagnes om de rol van Algerije in de regio te verkleinen".

De stafchef van het ANP beschuldigde Marokko er ook van "de eenheid" van het Algerijns volk te willen ondermijnen door "verdeeldheid te zaaien". Deze pogingen zijn volgens hem "gedoemd tot mislukken, omdat Algerije vastbesloten is [...] zijn soevereiniteit, nationale eenheid en soevereine beslissing te verdedigen".

Lees ook: Marokko-Algerije: wapenwedloop baart zorgen

Algerije staat klaar "om alle sinistere plannen, die in het geheim en openlijk worden gebrouwen (...) met strengheid en vastberadenheid te bestrijden", dreigde generaal Chanegriha.

Bladna.nl