Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko en Israël van voeren cyberoorlog

13 februari 2023 - 18:00 - Wereld

©

Ammar Belhimer, woordvoerder van de Algerijnse regering, beweert dat Marokko en Israël samenspannen en een cyberoorlog voeren tegen zijn land met behulp van het spyware-programma Pegasus.

In een interview met de krant Al-Shorouk beschuldigde Belhimer Marokko en Israël ervan een cyberoorlog tegen Algerije te voeren, gericht op het ondermijnen van de legitimiteit van de Algerijnse regering. De regeringswoorvoerder stelt dat daarvoor de spionagesoftware Pegasus van het Israëlische bedrijf NSO wordt gebruikt.

Lees ook: Algerije niet blij met alliantie Marokko-Israël

Pegasus wordt door sommige regeringen gebruikt om activisten, terroristen en criminelen te bespioneren. Volgens Belhimer, tevens minister van Communicatie, maakt Marokko deel uit van de landen die dit programma gebruiken.

Lees ook: Cyberbeveiliging: Marokko, VS en Israël werken samen

Amnesty International en Forbidden Stories hadden de Marokkaanse inlichtingendienst beschuldigd van het gebruik van Pegasus voor spionage-doeleinden. Marokko blijft deze beschuldigingen ontkennen. De Marokkaanse autoriteiten hadden aan de twee organisaties gevraagd bewijzen te verstrekken voor deze beschuldigingen, maar kregen geen antwoord. In augustus 2022 verwijderde NSO Marokko van de lijst van landen waarnaar Israël de export van cyberoffensieve programma’s toestaat.

Bladna.nl