Zoeken

Algerije niet blij met alliantie Marokko-Israël

4 september 2021 - 19:00 - Wereld

©

Ammar Belhimer, Algerijnse minister van Communicatie en regeringswoordvoerder, heeft nogmaals gereageerd op de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël. Hij verklaarde dat zijn land tegen dit bondgenootschap is.

"Algerije, vertegenwoordigd door zijn volk, zijn constitutionele instellingen en zijn ontwikkelingsperspectieven, is het voorwerp van een reële en systematische oorlog door verschillende partijen, in de eerste plaats de Marokkaans-zionistische alliantie. […] Helaas voor de autoriteiten van deze landen, bevinden ze zich voor een ondoordringbare muur van verzet en confrontatie, gevormd door een ingeschapen en solide alliantie tussen het [Algerijnse] volk en zijn verschillende instellingen, die ook tot uiting komt in de standpunten van Algerijnen op sociale media," aldus Ammar Belhimer in een interview met het Algerijnse dagblad Djalia.

Lees ook: Vrees voor instabiliteit in Maghreb door spanningen Marokko-Algerije

De politicus riep de Algerijnse media ook op om hun rol te spelen in de tegen Algerije gerichte cyberoorlog, door de leugens van de vijanden aan de kaak te stellen en hun manoeuvres te verijdelen met hun werk.

In december vorig jaar verklaarde de Algerijnse premier Abdelaziz Djerad dat de toenadering tussen Marokko en Israël en de erkenning van de soevereiniteit van het koninkrijk over de Sahara door de Verenigde Staten, maatregelen zijn die "rechtstreeks tegen Algerije gericht zijn". Algerije is "het doelwit van een klimaat van regionale instabiliteit," zei hij destijds.

Lees ook: "Algerije is jaloers op Marokko"

De voormalige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, ondertekende op 10 december 2020 een uitvoeringsbesluit waarbij het Marokkaanse karakter van de Sahara werd erkend in ruil voor de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël. Algerije heeft deze besluiten nog steeds niet verwerkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team