Zoeken

Vrees voor instabiliteit in Maghreb door spanningen Marokko-Algerije

1 september 2021 - 16:20 - Wereld

©

Algerije heeft afgelopen dinsdag besloten om de diplomatieke banden met Marokko te verbreken. Deze nieuwe crisis tussen de twee militaire machten in de Maghreb, riskeert voor instabiliteit te zorgen in de hele regio.

"Het huidige imago van Marokko zal het mogelijk de steun van de Verenigde Staten kosten, in ieder geval wat betreft de kwestie van de Westelijke Sahara", verklaarde Francisco J. Girao, directeur van de Security and Defense-SegDef-organisatie en van de Sierra Delta-podcast, in een interview met El Español. Volgens de expert kan Marokko "met niemand opschieten in zijn regio".

Lees ook: Algerije: Marokkanen leven in angst voor uitzetting

De herbewapening van Marokko, die Sebta en Melilla opeist, is niet bedoeld om Spanje bang te maken, maar om te concurreren met Algerije en een ​​militaire macht in de regio te worden. "De acties van de ene om zijn veiligheid te versterken, worden gezien als een bedreiging voor de ander, wat kan leiden tot spanningen en instabiliteit", stelt socioloog en inlichtingenanalist Jesus Manuel Pérez Triana.

Ondanks de massale investeringen van Marokko voor de aanschaf van militair materieel bij zijn partners, waaronder de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, blijft Algerije volgens beide experts, de grootste militaire macht in Noord-Afrika.

Lees ook: El Othmani doet onhandige poging om spanningen met Algerije te verminderen

Het conflict rond de Maghreb-Europa gaspijpleiding waarmee Algerije via Marokko gas levert aan Spanje, is één van de belangrijkste redenen van de crisis tussen de twee buurlanden. Twee dagen na de verbreking van de betrekkingen heeft de Algerijnse minister van Energie en Mijnen aan de Spaanse ambassadeur in Algiers laten weten dat de levering van gas aan Spanje, vanaf nu uitsluitend via de Medgaz-gaspijpleiding tussen Beni Saf en Almeria zal gebeuren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team