Zoeken

Crisis Algerije-Marokko: Israël ontkent Algerijnse beschuldigingen

26 augustus 2021 - 15:00 - Wereld

©

De verklaringen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat vormen één van de grieven die Algerije aanhaalt als reden voor het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Marokko. Israël verwerpt deze beschuldigingen en roept Algiers op zich te "concentreren" op zijn "economische problemen".

De "beschuldigingen" van Algerije aan het adres van Marokko en Israël, die dinsdag tot een breuk hebben geleid in de betrekkingen tussen Rabat en Algiers, zijn "ongegrond en irrelevant," vertelt een Israëlische diplomatieke bron aan AFP. Verklaringen van het hoofd van de Israëlische diplomatie tijdens zijn bezoek aan Rabat maken deel uit van de grieven die zijn Algerijnse ambtgenoot Ramtane Lamamra heeft geformuleerd om de breuk in de betrekkingen met Marokko te rechtvaardigen. Yair Lapid zei zich zorgen te maken over de rol die Algerije in de regio speelt, de toenadering van het land tot Iran en de campagne die het voerde om de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie tegen te houden.

Lees ook: Algerije: redenen van vebreking betrekkingen met Marokko

"Wat telt zijn de zeer goede betrekkingen tussen Israël en Marokko en de samenwerking tussen de twee landen voor het welzijn van hun burgers en de hele regio," zegt de Israëlische diplomatieke bron. "Israël en Marokko zijn een belangrijk onderdeel van een pragmatische en positieve as in de regio, ten aanzien van een andere as die zich in de tegenovergestelde richting beweegt en Iran en Algerije omvat", aldus dezelfde bron.

"We zijn voortdurend in gesprek met Marokko. [...] Algerije zou zich beter concentreren op alle uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd, met name de ernstige economische problemen," voegde de bron op voorwaarde van anonimiteit toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team