Zoeken

Algerijns leger oorzaak breuk met Marokko?

28 augustus 2021 - 12:00 - Wereld

©

Het Algerijnse besluit om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken kwam niet rechtstreeks van president Abdelmadjid Tebboune, maar van het militaire oppercommando van het Nationale Volksleger (ANP).

Hoge ambtenaren van het Algerijnse leger, aangevoerd door Said Chengriha, het hoofd van de generale staf van het ANP, zouden aan de oorsprong liggen van het besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken, bevestigen goed ingelichte bronnen aan Algérie Part. Minister Ramtane Lamamra van Buitenlandse Zaken en president Abdelmadjid Tebboune overwogen deze extreme oplossing ten opzichte van Marokko niet, maar zouden uiteindelijk zijn gezwicht voor de druk vanuit van het militaire oppercommando van het ANP, aldus dezelfde bronnen.

Lees ook: Marokko sluit ambassade in Algerije

Het besluit werd genomen tijdens de laatste zitting van de Hoge Veiligheidsraad op 18 augustus in Algiers. Bij die gelegenheid hebben hoge militaire bevelhebbers van het ANP aan Tebboune en Lamamra gevraagd de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. Deze optie werd na de debatten uiteindelijk aanvaard, aldus dezelfde bronnen, die zeggen dat de Algerijnse militairen vooral zeer ontstemd zijn over de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël.

Ook de verklaringen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, tijdens zijn bezoek aan Marokko op 14 augustus, zijn zeer omstreden. De hoge Israëlische functionaris had zijn bezorgdheid geuit over de rol van Algerije in de regio, zijn toenadering tot Iran en zijn campagne tegen de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie.

Lees ook: Algerije verbreekt diplomatieke banden met Marokko

Het Algerijnse leger beschouwde deze uitlatingen als een "rechtstreekse bedreiging" tegen de Algerijnse nationale veiligheid, geformuleerd vanaf Marokkaans grondgebied. Het Algerijnse leger stond reeds negatief tegenover de versterking van de militaire en veiligheidssamenwerking tussen Israël en Marokko, aldus dezelfde bronnen. De verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko is volgens hen een officiële Algerijnse reactie op de door Israël georkestreerde en de door Marokko gesteunde aanvallen tegen Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team