Zoeken

"Akhannouch ga weg": RNI verdedigt regeringsleider

1 maart 2022 - 10:20 - Marokko

©

Anis Birou, lid van het politbureau van de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI, meerderheid), reageerde op de tegen partijleider Aziz Akhannouch gerichte slogan "ga weg" en nam het voor hem op. Geconfronteerd met de stijgende voedsel- en brandstofprijzen roepen veel burgers in Marokko, waaronder we islamisten, de regeringsleider op af te treden.

"We zijn het gewend om degenen aan te pakken die dergelijke slogans via sociale media verspreiden. Het is ongepast om de regeringsleider te vertellen dat hij moet vertrekken wanneer hij net is aangesteld," zegt Anis Birou in een interview met Le360.

Lees ook: Abdelilah Benkirane verdedigt Akhannouch

Marokkanen hebben al enkele weken te lijden onder de hoge prijzen van basisproducten. "De huidige crisis is niet de eerste die Marokko meemaakt. Nu in 2022 hebben we te kampen met een gebrek aan regen en een crisis in Oekraïne. Aziz Akhannouch zal zich naar mijn overtuiging inzetten om aan de verwachtingen van de Marokkanen te voldoen zonder dat iemand daar anders hoeft over te denken", aldus de voormalige minister belast met Marokkanen in het buitenland, die erop vertrouwt dat het koninkrijk "als overwinnaar uit deze crises zal komen".

Wat de stijgende prijzen van dagelijkse levensbehoeften betreft, wees Anis Birou op de "overheidssteun voor basislevensmiddelen zoals tarwe, suiker en butaangas" om de koopkracht van de consumenten op peil te houden.

Lees ook: Marokko: subsidies om woede op straat te kalmeren

Met betrekking tot de stijgende prijzen van aardolieproducten stelt Birou dat Aziz Akhannouch naar oplossingen zoekt. "Wij zijn optimistisch dat dit probleem kan worden opgelost tussen het ministerie van Vervoer en de deskundigen in de sector", aldus de politicus.

Bladna.nl