Zoeken

Marokko: subsidies om woede op straat te kalmeren

23 februari 2022 - 12:20 - Economie

©

Marokkanen hebben zondag in verschillende steden van het koninkrijk gedemonstreerd om te protesteren tegen de hoge kosten van levensonderhoud en om de invoering van een subsidie te eisen, om de prijsstijging onder controle te houden.

Verschillende consumentenverenigingen, waaronder de Nationale Federatie van Consumentenverenigingen (FNAC) en de Marokkaanse Federatie van Consumentenrechten (FMDC), hebben acties ondernomen om de regering te verzoeken verantwoordelijkheid op te nemen voor de stijgende prijzen. Officieel bedraagt de inflatie in Marokko echter slechts 1,7%, een percentage dat ver onder het wereldgemiddelde van 3,9% ligt, meldt Maroc Diplomatique.

Lees ook: Marokkanen demonstreren tegen hoge levenskosten

De demonstraties vielen samen met de elfde verjaardag van de golf van protesten dvan de ’20 Februari-beweging’, de hervormingsgezinde beweging die ontstaan is uit de opstanden van de Arabische Lente die het Midden-Oosten in 2011 hebben opgeschrikt.

De organisaties hekelen de "hoge kosten van levensonderhoud" alsmede het "despotisme en de corruptie". De regering wil de ontstane sociale onrust sussen en kondigde vorige week via Fouzi Lekjaa, gedelegeerde minister van Begroting, aan dat er voorbereidingen worden getroffen om de subsidies te verhogen om de broodprijzen stabiel te houden, van 1,3 miljard dirham in een normaal jaar tot naar verwachting 3,844 miljard dirham dit jaar.

Lees ook: Marokkanen demonstreren tegen hoge levenskosten

Lekjaa betreurde de stijging van de graanprijzen op de internationale markt sinds het begin van de pandemie. Dit jaar bedraagt de prijs 315 dollar per ton tegen 290 dollar vorig jaar, terwijl de referentieprijs van zachte tarwe in Marokko is gemaximeerd op 260 dirham per kwintaal. De situatie is nog verergerd door de crisis in Oekraïne, aldus de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team