Zoeken

Oproepen tot aftreden premier Aziz Akhannouch

21 februari 2022 - 11:40 - Marokko

©

Heel wat Marokkaanse burgers zijn boos op premier Aziz Akhannouch en roepen hem op af te treden. Aan de basis van hun woede liggen de snel stijgende prijzen van voedsel en brandstof.

De hashtag #Akhannouchgetout" gaat viraal op Twitter. Met meer dan 11.000 tweets staat de Arabische hashtag op nummer één op het sociale netwerk in Marokko. "Stop de corruptie", "Ga weg, u bent een onverantwoordelijk persoon", "We kunnen ons nauwelijks voedsel veroorloven en de regering doet niets". De opmerkingen worden vaak gevolgd door foto’s van nieuwe prijslijsten in supermarkten en benzinestations. Marokkanen roepen de premier op om af te treden.

Lees ook: Marokko: autoriteiten vrezen protestgolf door hoge prijzen

De prijs van een fles plantaardige olie van 5 liter is met 27 dirham gestegen, terwijl de prijs van griesmeel, een meelsoort die veel gebruikt wordt in de Marokkaanse keuken, voor 25 kg met 50 dirham is gestegen. Marokkanen protesteren tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Een deel van de bevolking was van plan om op zondag 20 februari de straat op te gaan. Dit valt samen met de verjaardag van de "20 februari-beweging", de groep die in Marokko vorm gaf aan de Arabische Lente in het voorjaar van 2011.

Lees ook: Marokko: minister Laftit roept gemeenten op "broekriem aan te halen"

In zijn commentaar op de stijging van de voedselprijzen op 18 januari, legde Aziz Akhannouch uit dat het om tijdelijke stijgingen ging. Hij zei dat de prijsstijgingen te wijten zijn aan door de coronapandemie getroffen productielijnen, hetzij door een tekort aan aanbod op de internationale markt als gevolg van de sluiting van bedrijven, hetzij door een stijging van de vraag na de heropleving. De situatie in Marokko "is beter dan in andere landen, aangezien het inflatiepercentage niet hoger is dan 1,8%", voegde hij eraan toe. Deze argumenten hadden geen positieve impact op de woede van de bevolking.

Bladna.nl