Zoeken

Afrika cup 2025: controverse in Algerije na uitspraken Fouzi Lekjaa

2 juli 2023 - 19:30 - Marokko

©

De voorzitter van de Marokkaanse Voetbalbond (FRMF), Fouzi Lekjaa, heeft deze week verklaard dat Marokko het gastland zal zijn van de Afrika cup 2025. Zijn verklaringen zorgen voor controverse, aangezien de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) de identiteit van het gastland voor het toernooi nog niet heeft onthuld.

"De stad Fez beschikt over een sportcomplex met een capaciteit van 40.000 toeschouwers dat de wedstrijden van de Africa Cup 2025 zal hosten wanneer ons land wordt aangewezen als gastland. Het zal ook tot de steden behoren die zich kandidaat stellen voor de organisatie van het WK-2030", verklaarde Fouzi Lekjaa in het parlement deze week. Een "nogal verrassende" verklaring die de geloofwaardigheid van de CAF in twijfel trekt, schrijft TSA Algérie, eraan herinnerend dat de keuze van het gastland voor een Afrika Cup door middel van een stemming gebeurt.

Lees ook: Organisator Afrika Cup 2025 in september bekend, Marokko favoriet

Volgens Hafid Derradji, Algerijnse journalist van beIN Sports, toont de verklaring van de voorzitter van de FRMF "een gebrek aan respect" voor de CAF en de andere kandidaten voor de organisatie van de Afrika cup 2025, namelijk Algerije, Zambia, Benin en Nigeria (gemeenschappelijk bod). "We wisten al maanden dat Marokko de Afrika cup 2025 zou organiseren, maar voor het eerst in de geschiedenis van het Afrikaanse voetbal kondigt een federatievoorzitter aan dat zijn land een evenement zal organiseren vóór de beslissing van de CAF", aldus de journalist.

Lees ook: CAF-commissie kreeg opdracht om "Marokko te kiezen voor Afrika Cup 2025"

De aankondiging van Fouzi Lekjaa is mogelijk ook een manier om druk uit te oefenen op de voorzitters van Afrikaanse federaties die moeten deelnemen aan de stemming voor de aanwijzing van het gastland voor de Afrika cup 2025, analyseert Derradji. Hij merkt op dat de Algerijnse Voetbalfederatie van plan is Marokko aan te klagen bij de CAF en de FIFA, en haar kandidatuur zal intrekken. Volgens de journalist zou dat de CAF en de FRMF "in een lastig parket brengen".

Bladna.nl