Zoeken

Algerije wil leren van Marokkaanse sportdiplomatie

16 juli 2023 - 21:00 - Sport

©

De kandidatuur van Djahid Zefizef, de voorzitter van de Algerijnse voetbalfederatie (FAF), voor de Afrikaanse voetbalconfederatie (CAF) is mislukt vanwege een gebrek aan een offensieve sportieve diplomatie, zoals die van Marokko.

In Noord-Afrika verloor Djahid Zefizef, de voorzitter van de Algerijnse voetbalfederatie (FAF), van de Libiër Abdulhakim Alshelmani tijdens de verkiezing van de nieuwe leden van het uitvoerend comité van de CAF, die plaatsvonden tijdens de 45e Algemene Vergadering van het orgaan in Abidjan, Ivoorkust.

Lees ook: Hafid Derradji bekritiseert Djamel Belmadi na nederlaag van Algerije tegen Marokko

De nederlaag van Zefizef zorgde voor frustratie bij sportcommentator Hafid Derradji. "Wie had gedacht dat het winnen van een positie binnen de FIFA of de CAF vooral afhangt van de diplomatie van het land waartoe de kandidaat behoort? Ze moeten weten dat de winnaar van de zetel in het uitvoerend comité van de CAF vandaag ten koste van de Algerijn Djahid Zefizef de Libiër Abdul Hakim Al-Shalmani is, wiens land al jaren kampt met een politieke en veiligheidscrisis. Hij won met 38 stemmen tegenover 15 stemmen voor de vertegenwoordiger van Algerije", reageerde Derradji in een bericht op Facebook.

Lees ook: Marokko: oproep tot boycot WK-wedstrijden becommentarieerd door Hafid Derradji

Om dergelijke situaties te voorkomen, zou Algerije moeten kijken naar de sportieve diplomatie van Marokko, dat met minder middelen dan Qatar en Saoedi-Arabië veel succes heeft geboekt, schrijft TSA Algerie. Om dit argument te ondersteunen herinnert het Algerijnse medium eraan dat het koninkrijk "zich sterk heeft ingezet voor sportieve diplomatie door partnerschappen aan te gaan met vele Afrikaanse federaties, met aspecten als training, het ontvangen van trainingskampen voor nationale teams en steun bij de bouw van sportinfrastructuur." Een diplomatie die overigens van Fouzi Lekjaa, de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), een invloedrijk lid van de CAF heeft gemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team