Zoeken

African Lion 2024: Spanje opnieuw afwezig

1 april 2024 - 13:00 - Marokko

©

Marokko en de Verenigde Staten zijn druk bezig met de voorbereidingen van African Lion 2024, de jaarlijkse militaire oefening die ze samen in het koninkrijk organiseren. Net als vorig jaar zal het Spaanse leger niet deelnemen aan deze twintigste editie, die eind mei plaatsvindt.

Rabat en Washington werken samen om van de twintigste editie van African Lion een succes te maken. De oefening vindt plaats van 20 tot 31 mei in Marokko. In Agadir vinden verschillende bijeenkomsten plaats tussen vertegenwoordigers van de Marokkaanse koninklijke strijdkrachten en delegaties van partnerlanden. Doel is om de strategieën en activiteiten te bepalen voor de oefening, waaraan jaarlijks meer dan 10.000 soldaten uit Arabische en Afrikaanse landen en zo’n 20 militairen van observerende landen deelnemen.

Lees ook: Ex-Algerijnse minister vraagt VN om "African Lion 2024" te annuleren

Deze twintigste editie van African Lion belooft "exceptioneel" te worden met de deelname van de legers van het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Frankrijk, Italië, Nederland en anderen. Spanje, buurland en bondgenoot van Marokko, zal echter opnieuw afwezig zijn bij deze militaire oefening, die deels plaatsvindt nabij de grens met Algerije. Volgens El Debate wil Spanje geen troepen naar Marokko sturen om deel te nemen aan African Lion om de diplomatieke spanningen met Algerije niet te verergeren.

De betrekkingen tussen Spanje en Algerije zijn al meer dan twee jaar gespannen, nadat Pedro Sanchez zijn steun uitsprak voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, dat hij beschouwt als de "meest serieuze, realistische en geloofwaardige" oplossing voor het conflict. Deze positie irriteerde Algerije, de belangrijkste bondgenoot van het Polisario Front. De benoeming van een nieuwe Algerijnse ambassadeur in Madrid, een functie die al jaren vacant was, deed hopen op een verbetering van de betrekkingen. Maar het bezoek van Sanchez aan Rabat in februari heeft de spanningen opnieuw doen oplopen.

Lees ook: Marokko neemt deel aan Amerikaanse militaire oefeningen in Midden-Oosten

African Lion 2024 omvat trainingsoefeningen op het terrein, een commandopost oefening, een live-vuur demonstratie en humanitaire hulpverleningsoefeningen. De humanitaire civiele hulpmisssies zullen onder meer medische noodhulp omvatten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team