Zoeken

Spanje versterkt steun aan Marokko, Algerije toont irritatie

25 februari 2024 - 15:00 - Marokko

©

De recente steun van de Spaanse premier Pedro Sanchez aan Marokko tijdens zijn bezoek aan Rabat heeft de spanningen met Algerije opnieuw doen oplaaien. Algerije, onder leiding van Abdelmadjid Tebboune, heeft al een tijdje een gespannen verhouding met Spanje, voornamelijk vanwege de Spaanse steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Tijdens zijn bezoek aan Rabat, waar hij samen met de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares door Koning Mohammed VI werd ontvangen, bevestigde Sanchez opnieuw de steun van Spanje aan het Marokkaanse plan voor de Sahara. Het Marokkaanse koningshuis gaf een verklaring uit waarin stond dat Sanchez het plan beschreef als "de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor de oplossing van dit geschil". Deze steun was voor het eerst uitgesproken in een brief aan Mohammed VI in maart 2022, wat een einde maakte aan een langdurige diplomatieke crisis en de basis legde voor een nieuwe relatie tussen de twee landen.

Lees ook: Algerije kritisch over bezoek Pedro Sánchez aan Marokko

Naast de Sahara-kwestie uitte Sanchez tijdens het bezoek ook zijn waardering voor de strategische initiatieven van Marokko, waaronder de toegang van Sahellanden tot de Atlantische Oceaan en het Nigeria-Marokko trans-Atlantische gaspijpleidingproject. Deze steunbetuigingen van Spanje aan Marokko hebben de irritatie van Algerije, bondgenoot van het Polisario Front in het Sahara-conflict en plannenmaker voor een eigen gaspijpleidingproject met Nigeria via Niger, verder aangewakkerd. Volgens het Algerijnse nieuwsplatform Tout sur l’Algérie betekent deze ontwikkeling een verdieping van de Spaanse steun aan Marokko, met name vanwege de officiële erkenning van projecten die door betwist Saharawi gebied lopen.

Lees ook: Mohammed VI en Pedro Sanchez: een ontmoeting om de samenwerking nieuw leven in te blazen?

De reactie van Algerije op de gewijzigde Spaanse positie ten aanzien van de Sahara was vorig jaar al merkbaar, toen het land zijn ambassadeur in Spanje terugriep en de handelsbetrekkingen opschortte. Hoewel er recent tekenen waren van een mogelijke verbetering in de betrekkingen, met de benoeming van een nieuwe Algerijnse ambassadeur in Madrid en de hervatting van de handel, wijst de recente annulering van een bezoek van Albares aan Algerije op het tegengestelde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team