Zoeken

Spanje in de vuurlinie tussen Marokko en Algerije

20 februari 2024 - 10:00 - Wereld

©

Spanje probeert de banden met zijn belangrijke handelspartner Marokko te herstellen, maar die pogingen worden bemoeilijkt door de gespannen relatie met Algerije.

Marokko is de belangrijkste handelspartner van Spanje en deelt met het land de grenzen van Ceuta en Melilla. Deze grensposten vormen belangrijke toegangspoorten voor migranten die Europa willen bereiken. Afgelopen weekend probeerden nog meer dan 150 migranten naar Ceuta te zwemmen vanuit Marokko. El Mundo suggereert dat deze massale migratie een reactie kan zijn op de toenadering van Spanje tot Algerije.

Lees ook: Spanje steeds afhankelijker van Marokkaans voedsel

De relatie tussen Rabat en Madrid was gespannen sinds de zaak Brahim Ghali, waarbij de leider van de Polisario-beweging onder een valse identiteit in een ziekenhuis in Logroño werd opgenomen. De betrekkingen verbeterden nadat Pedro Sanchez zijn steun uitsprak voor het Marokkaanse plan voor autonomie in de Sahara. In maart 2022 spraken beide landen een nieuwe routekaart af, met plannen voor een douanepost in Ceuta en heropening van de post in Melilla, die in 2018 door Marokko werd gesloten.

Ondanks deze stappen zijn de handelsbetrekkingen tussen beide landen nog steeds niet volledig hersteld. De douanes blijven gesloten, ondanks regelmatige contacten tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, stelde tijdens zijn laatste bezoek aan Rabat dat "technische problemen" aan de Marokkaanse kant de heropstart van de handel belemmeren.

Tegelijkertijd heeft Spanje te maken met een crisis met Algerije, de rivaal van Marokko. Algerije is de belangrijkste leverancier van gas aan Spanje en is niet blij met de Spaanse positiewijziging van Madrid inzake de Sahara. Als reactie op de Spaanse steun voor Marokko schortte Algerije de handel met Madrid op en dreigde het de gasleveringen te stoppen.

Lees ook: [->52835

Spanje bevindt zich dus in een spagaat tussen zijn twee belangrijkste partners in Noord-Afrika. De normalisatie van de betrekkingen met Marokko is cruciaal, maar de spanningen met Algerije maakt dit een complexe opgave.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team