Zoeken

Marokko neemt deel aan Amerikaanse militaire oefeningen in Midden-Oosten

2 juli 2023 - 20:30 - Marokko

©

De Amerikaanse democratische senator Mark Kelly heeft een voorstel ingediend om het Marokkaans leger te laten deelnemen aan oefeningen van het Amerikaans leger in het Midden-Oosten (CENTCOM). Het voorstel zou al zijn opgenomen in het Amerikaanse Defensieproject voor volgend jaar.

In samenwerking met Africom, het Amerikaanse militaire commando voor Afrika, organiseert Marokko jaarlijks de African Lion, de grootste militaire oefening op het continent. Met dit voorstel van senator Mark Kelly, zou het koninkrijk ook de kans krijgen om deel te nemen aan de Amerikaanse militaire oefeningen in het Midden-Oosten, meldt Le360. Het voorstel is gericht op het "verbeteren van de coördinatie tussen de Verenigde Staten en regionale partners om de gedeelde dreiging van Iran tegen te gaan, onder meer door de integratie van Marokko in de door CENTCOM geleide militaire oefeningen".

Lees ook: Amerikaanse generaal wil betere samenwerking Marokko en Israël om China, Iran en Rusland te dwarsbomen

Het voorstel volgt op een bezoek aan Marokko van een Congresdelegatie in januari. Senator Mark Kelly behoorde tot de delegatie van de Abraham Accords Caucus, een groep senatoren opgericht in 2022 om na te denken over manieren om de samenwerking tussen Israël en de ondertekenaars van de Abraham-akkoorden te versterken. Voormalig marineofficier en astronaut Mark Kelly heeft meerdere missies uitgevoerd. Hij was de laatste commandant van het ruimteveer Endeavour tijdens missie STS-134.

Lees ook: VS schenkt Marokko 10 miljoen dollar aan militaire voertuigen

Het CENTCOM is verantwoordelijk voor de militaire operaties van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Zuid-Azië. Het heeft de Verenigde Staten in staat gesteld haar aanwezigheid in dit gebied te versterken door middel van verschillende militaire operaties. Het CENTCOM heeft zijn hoofdkwartier op de MacDill Air Force Base in Tampa (Florida). Sinds 2003 is het ook aanwezig op de Al-Oudeid luchtmachtbasis in Qatar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team