Zoeken

Marokko: Spaans leger niet welkom bij African Lion 2021

1 juni 2021 - 19:00 - Marokko

©

De Spaanse strijdkrachten zullen dit jaar niet deelnemen aan de militaire oefening African Lion die elk jaar door Marokko wordt georganiseerd in samenwerking met het Amerikaanse militaire commando voor Afrika (Africom).

Vanwege de diplomatieke crisis die er tussen Spanje en Marokko is ontstaan door de opname van Polisario-leider Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis, is het leger van het Iberische buurland niet uitgenodigd door het koninkrijk om deel te nemen aan African Lion 2021. Volgens de Spaanse media heeft Spanje zelf besloten om de internationale militaire oefening te boycotten om "te voorkomen dat zijn deelname zou worden gelezen als een Spaanse zegen van Marokkaanse soevereiniteit over het grondgebied van de Sahara".

De website Maghreb Intelligence meldt dat de Spaanse autoriteiten naar de pers hebben gelekt dat Spanje niet meedoet aan de militaire oefening die van 7 tot 18 juni in Marokko, Senegal en Tunesië wordt gehouden. De onderdelen van de oefening die in het koninkrijk plaats zullen vinden, worden georganiseerd in de steden Dakhla en Mahbès in de Marokkaanse Sahara. Volgens de website is het echter Marokko die heeft besloten om Spanje uit te sluiten van African Lion 2021. Het koninkrijk wil op deze manier duidelijk maken dat er pas weer sprake van normale betrekkingen kan zijn als de kwestie rondom Brahim Ghali is opgelost.

Jaarlijks doen meer dan duizend Amerikaanse, Marokkaanse, Europese en Afrikaanse militairen mee aan de militaire oefening. Volgens het Amerikaanse leger zullen er dit jaar ruim 1500 soldaten, voornamelijk uit de Verenigde Staten en Marokko, deelnemen aan African Lion.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team