Zoeken

Marokko-VS: Spanje opnieuw afwezig op African Lion

2 februari 2023 - 22:00 - Wereld

©

Net als in voorgaande jaren zullen de Spaanse troepen niet deelnemen aan African Lion 2023, de militaire manoeuvres die gezamenlijk door Marokko en de Verenigde Staten worden georganiseerd en die deels in de Sahara doorgaan.

Hoewel Spanje zijn betrekkingen met Marokko heeft hervat na de wijziging van zijn standpunt over de Sahara, zal het Europees land niet deelnemen aan deze grote militaire oefeningen op het continent, melden officiële bronnen aan Vozpópuli. Gezien de groeiende invloed van Daesh en Al Qaeda wil het US Africa Command (Africom), African Lion gebruiken om zijn betrekkingen met de deelnemende landen te versterken en zo de veiligheid in de regio te verbeteren.

Lees ook: Marokko en VS bereiden grootste militaire oefening van Afrika voor

De organisatie van deze militaire manoeuvres is een bewijs van de goede bilaterale samenwerking tussen de Verenigde Staten en Marokko, die de laatste jaren hun militaire samenwerking hebben uitgebreid. Washington beschouwt Rabat als een strategische partner in de regio, en Washington is een belangrijke bondgenoot van Rabat in zijn streven om een supermacht in de regio te worden.

De Amerikanen benadrukken dat de jaarlijkse militaire oefening African Lion, de grootste in Afrika, "fundamenteel is voor onze betrekkingen met Marokko op lange termijn." Van 9 tot 20 januari zijn Amerikaanse en Marokkaanse militaire commandanten in Agadir bijeengekomen om de African Lion van dit jaar voor te bereiden. Deze vindt plaats van 22 mei tot 16 juni in de regio’s Agadir, Tan-Tan, Mehbes, Tiznit, Kenitra, Ben Guerir, Tifnit en in de Sahara.

Lees ook: Israël gaat Marokkaanse militaire bases gebruiken

In het buitenlands beleid van Marokko is de Sahara een gevoelige kwestie. Sinds 2020 erkennen de Verenigde Staten de Marokkaanse status van de Sahara. Anderzijds steunde Spanje in maart het plan van Marokko om het gebied autonoom te maken na een maandenlange crisis met het koninkrijk. De twee landen hebben deze week een topontmoeting om hun betrekkingen te intensiveren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team