Zoeken

Ex-Algerijnse minister vraagt VN om "African Lion 2024" te annuleren

31 maart 2024 - 17:00 - Marokko

©

De geplande militaire oefening "African Lion 2024" in Marokko, die deels in de Sahara zal plaatsvinden, stuit op protest van Algerije. Oud-minister Abdelkader Bengrina roept VN-baas Antonio Guterres op om de oefening te annuleren.

Bengrina, voormalig Algerijns minister en leider van de partij Mouvement de la Construction Nationale, noemt de oefening in de Sahara "een illegale agressie op soevereine gebieden van de Westelijke Sahara". Hij stelt dat het "een schending is van het zelfbeschikkingsrecht dat door de VN wordt gesteund". Bengrina dringt er bij de deelnemende landen aan op de oefening te boycotten.

Lees ook: VS erkennen Marokko als "sleutelspeler" in MENA-regio

De aankondiging van African Lion 2024 heeft Algerije ertoe aangezet om zijn eigen militaire manoeuvres te intensiveren. De Algerijnse legerleiding wil de paraatheid van de troepen verhogen om te kunnen reageren op alle mogelijke bedreigingen.

Lees ook: Marokko neemt deel aan Amerikaanse militaire oefeningen in Midden-Oosten

Ondanks de Algerijnse bezwaren gaat African Lion 2024 gewoon door. De oefening, die van 20 tot 31 mei plaatsvindt, beoogt de militaire samenwerking tussen Marokko en de Verenigde Staten te versterken en de stabiliteit in de regio te bevorderen. De planning van de oefening is al in een vergevorderd stadium. In maart vond in Agadir de laatste planningsbijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van tien landen, waaronder Marokko en de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team