Zoeken

Afghaans elftal dolblij voor Atlas Leeuwinnen

20 juli 2023 - 13:30 - Sport

©

Marokko neemt voor het eerst deel aan het WK-vrouwen. Deze deelname geeft nieuwe hoop aan de Afghaanse speelsters, die ook hopen ooit deze kans te krijgen. Deze speelsters moesten hun land verlaten na de machtsovername door de Taliban.

"Het is een ongelofelijke kans voor het Marokkaanse team om de wereld te laten zien dat moslimvrouwen uit alle landen kunnen deelnemen", reageerde Farida, één van de acht Afghaanse speelsters die een trainingssessie van het Marokkaanse vrouwenteam bijwoonden, tegen The Associated Press. De terugkeer van de Taliban aan de macht dwong de speelsters van het Afghaanse nationale vrouwenteam hun land te verlaten. De Taliban hebben vrouwen verboden om sport te beoefenen in Afghanistan. De speelsters werden naar Australië geëvacueerd en proberen het team in Melbourne te hervormen. Ook vragen ze de FIFA om erkenning zodat ze kunnen deelnemen aan internationale competities.

Lees ook: Nouhaila Benzina, eerste voetbalster met hijab op het WK

"Wat ons motiveert, is dat we de stem zijn van de vrouwen in ons land. We zijn een spiegel die de hardheid van hun leven en de moeilijkheid om te leven in Afghanistan weerspiegelt, het feit dat ze geen rechten hebben, dat ze van alles worden uitgesloten", vertelt de Afghaanse speelster Mursal Sadat. "We willen de FIFA vragen om het Afghaanse vrouwenteam te accepteren en te kwalificeren om deze vrouwen en meisjes in hun land te vertegenwoordigen, zodat ze een stem krijgen."

De speelsters prezen ook de bereidheid van de Marokkaanse regering om het vrouwenelftal te steunen. "De (Marokkaanse) regering en het volk hebben geaccepteerd dat deze meisjes voor hen spelen en hun land vertegenwoordigen", aldus Farida. "We leven in een modern tijdperk en we hoeven de ideeën van de oude school niet te volgen."

Lees ook: Valse geruchten over Atlas Leeuwinnen, voetbalbond dreigt

De Atlas Leeuwinnen zullen het in Groep H opnemen tegen Duitsland, de op één na beste natie in de geschiedenis van de competitie (twee titels in 2003 en 2007, een tweede plaats in 1995, en twee vierde plaatsen in 1991 en 2015) en finalist van de Euro 2022, Zuid-Korea en Colombia, die respectievelijk voor de 4e en 3e keer deelnemen aan het WK-vrouwen.

Bladna.nl