Zoeken

Atlas Leeuwinnen rolmodel voor hele MENA-regio

2 augustus 2023 - 11:00 - Sport

©

De Atlas Leeuwinnen zijn met hun recente prestaties een bron van inspiratie geworden voor de MENA-regio. Ze zullen donderdag tegen Colombia spelen in de derde dag van het WK-vrouwen Australië/Nieuw-Zeeland.

Als eerste Arabische en Noord-Afrikaanse natie die zich kwalificeert voor het Women’s World Cup, heeft Marokko zijn eerste en historische overwinning behaald door Zuid-Korea te verslaan. "Deze overwinning in de tweede wedstrijd van de Noord-Afrikanen in het toernooi - na een zware nederlaag van 6-0 in hun openingswedstrijd tegen Duitsland - heeft alleen maar de enthousiasme en aanzienlijke steun in het hele Midden-Oosten en daarbuiten verhoogd, met mensen die steeds meer gefascineerd raken door het revolutionair parcours van dit team," zegt Mostafa Mohamed, een onafhankelijke Egyptische journalist die als correspondent heeft gewerkt voor verschillende Arabische en internationale kranten en tijdschriften, in een artikel gepubliceerd door The Middle East Eye.

Lees ook: WK-vrouwen: Atlas Leeuwinnen op weg naar achtste finale

Een ander historisch feit is dat de Marokkaanse verdedigster Nouhaila Benzina, de eerste speelster is geworden die een hijab draagt tijdens een WK-vrouwen. Het is een "bijzonder sterk symbool - na de eerste zullen er zeker anderen volgen," zegt de sportjournalist, die opmerkt dat de Marokkaanse vrouwen toekomstige generaties aanzetten tot deelname aan sport, zowel in hun eigen land als in het buitenland. Leden van het Afghaanse nationale vrouwenvoetbalteam, waarvan sommigen nu in ballingschap zijn in Melbourne en die de eerste trainingssessie van Atlas Leeuwinnen bijwoonden, juichen dit toe. "Het is een ongelofelijke kans voor het Marokkaanse team om de wereld te laten zien dat moslimvrouwen uit alle landen kunnen deelnemen," reageerde de Afghaanse speelster Farida tegen Associated Press.

Lees ook: Kritiek op Korea na ’vernederende’ nederlaag tegen Marokko

De volgende wedstrijd van de beschermelingen van Reynald Pedro vindt donderdag plaats. "Een nieuwe overwinning tegen Colombia, de groepsleider, op donderdag - die erin slaagde om Duitsland met 2-1 te verslaan afgelopen zondag - zou Marokko een goede kans geven om zich te kwalificeren voor de achtste finale. Maar zelfs als de reis eindigt met de wedstrijd tegen Colombia, is er een groot gevoel van trots om het team niet alleen te zien deelnemen, maar ook concurreren op het hoogste niveau, terwijl ze innoveren voor het vrouwenvoetbal in de regio, door taboes en sociale normen te trotseren," concludeert Mostafa Mohamed.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team