Zoeken

Advocaten redden ’vergeten’ Marokkaan in Spaans vreemdelingencentrum

9 maart 2023 - 23:00 - Wereld

©

Een jonge Marokkaan, die voorheen onder voogdij stond van de stad Madrid, werd langer dan een maand "illegaal vastgehouden" in het vreemdelingencentrum van Zapadores in de Spaanse provincie Valencia. En dat ondanks het feit dat het hoogste gerechtshof van Madrid zijn uitzetting had opgeschort.

De jongeman werd vrijgelaten nadat zijn advocaten de zaak aangeklaagden. "Uit het dossier van de gedetineerde bleek dat zijn uitzetting door het hooggerechtshof van Madrid was opgeschort", aldus de advocaten. In de detentiecentra voor vreemdelingen worden mensen die wachten op een uitzetting van het nationale grondgebied, tijdelijk van hun vrijheid beroofd. Aangezien de uitzetting van de Marokkaan werd opgeschort, is zijn detentie van ruim een maand in het vreemdelingencentrum "illegaal", benadrukken ze. De jongeman werd zonder reden vastgehouden van 21 januari tot 23 februari in het vreemdelingencentrum van Valencia.

Lees ook: Marokkaanse studente vervolgt Belgische staat

Het hooggerechtshof van Madrid heeft zijn uitzetting opgeschort omdat het uitzettingsbevel zijn situatie niet volledig belichtte. De rechters bekritiseerden de stad Madrid en de overheid in het algemeen, voor hun "gebrek aan coördinatie" en hun "passiviteit" bij het regulariseren van de situatie van de jonge Marokkaan, een minderjarige migrant die inmiddels meerderjarig is geworden. Ze herinnerden aan de plicht van alle overheden om buitenlandse minderjarigen die op het grondgebied aankomen te beschermen. Alleen de Federatie Pinardi, waar de Marokkaan was ondergebracht tot hij meerderjarig werd, "begeleidde en adviseerde hem om het regularisatieproces te starten", aldus de advocaten.

Lees ook: Marokkaan klaagt Koreaanse regering aan

"Als de administratie geen enkele actie lijkt te hebben ondernomen om de situatie van de Marokkaan in Spanje te regulariseren toen hij minderjarig was, noch om dit later te vergemakkelijken, kan niet worden geconcludeerd dat er nu dwingende redenen van algemeen belang zijn, die de onmiddellijke uitvoering van de uitzetting vereisen", concludeerde het hooggerechtshof. De jongeman stond onder voogdij en had dus de nodige hulp van de administratie kunnen krijgen. De advocaten willen dat er "disciplinaire maatregelen worden genomen tegen de verantwoordelijken voor de illegale detentie van de jongeman en dat er coördinatiemechanismen ingevoerd worden om te voorkomen dat dergelijke situaties zich opnieuw voordoen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team