Zoeken

Spaanse zet Marokkaan uit die vrouw opsloot in zagerij

13 mei 2023 - 10:30 - Wereld

©

Het Hooggerechtshof van Navarra in Spanje heeft de uitzetting bevolen van een 44-jarige Marokkaan, voor een periode van tien jaar. De man werd door de provinciale rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij had zijn vrouw opgesloten in een verlaten zagerij.

De hogere rechtbank heeft de gevangenisstraf van de Marokkaan vervangen door zijn uitzetting uit Spanje voor een periode van 10 jaar. Hij kreeg ook een verbod om het slachtoffer te benaderen of met haar te communiceren gedurende 8 jaar. De 44-jarige verdachte kan nog tegen de beslissing in beroep gaan, meldt Diario Critico.

Lees ook: Marokkaanse man verliest zaak tegen Nederland en wordt uitgezet

De verdachte en het slachtoffer waren al vier jaar samen en woonden in een verlaten houtzagerij in de gemeente Burlada, in de Spaanse provincie Navarra. Op 24 februari 2022 verliet de man na een ruzie met zijn vriendin het pand, en sloot haar op. Hij plaatste een ketting en een hangslot op de deur om te voorkomen dat ze zou vertrekken. De rechtbank beschouwde de daad als een misdrijf van onwettige detentie met verzwarende omstandigheid wegens de verwantschap.

De rechters van de provinciale rechtbank hielden in hun vonnis rekening met het opgenomen telefoongesprek van het slachtoffer met de hulpdienst om aan te geven dat haar metgezel haar had opgesloten, en met de verklaringen van de twee agenten van de gemeente Burlada, die ter plaatse gingen en bevestigden dat het slachtoffer inderdaad was opgesloten en dat het "onmogelijk" was om de deur van binnenuit te openen.

Lees ook: Marokkaan die zichzelf, baby en vrouw in brand wilde steken wordt uitgezet

De verdediging van de verdachte is tegen de beslissing in beroep gegaan bij het Hooggerechtshof, waarbij ze een schending van het beginsel van het vermoeden van onschuld aanvoerde. De rechtbank verwierp dit verzoek en bevestigde de beslissing van de provinciale rechtbank en gelastte de uitzetting van de Marokkaan.

Bladna.nl