Zoeken

Marokkaanse studente vervolgt Belgische staat

5 februari 2023 - 16:00 - Wereld

©

De Marokkaanse studente Ouiam Ziti is nog steeds niet bekomen van de schok nadat ze vanuit België werd uitgewezen naar Roemenië. Ze heeft een klacht ingediend tegen de Belgische staat en eist een schadevergoeding omdat zij door de politie "behandeld werd als een crimineel".

Ouiam Ziti heeft pijnlijke herinneringen aan de dag dat ze in België werd gearresteerd en vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, om vervolgens uitgezet te worden naar Roemenië. "Ik kan begrijpen dat de heer (de Belgische staatsadvocaat, ndvr) zegt dat de omstandigheden waaronder ik werd behandeld onduidelijk of hypothetisch zijn [...] Maar dit heeft een impact gehad op mij. Ik moet er nog altijd om huilen. Elke keer als ik een vlucht moet nemen, kan ik de avond ervoor niet slapen. En als ik aankom in Charleroi ben ik bang. Bang om de politieman die me aanhield opnieuw tegen te komen," zei ze voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Ziti studeert aan de universiteit van Lași in Roemenië, waar ze inmiddels in het vijfde jaar tandheelkunde zit. Ze werd opgeroepen om te getuigen en kwam samen met haar ouders naar België.

Lees ook: Marokkaanse klaagt België aan voor willekeur bij grenscontroles

De feiten dateren van december 2021. Ouiam Ziti kwam op 13 december aan op de luchthaven van Charleroi-Gosselies om enkele dagen in België door te brengen. Ze had geen idee van de beproeving die haar te wachten stond. Bij haar aankomst werd ze door de politie gearresteerd. "Ik werd dezelfde dag rond 20.30 uur overgebracht naar het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Ik zat van maandag 13 december tot vrijdag 24 december opgesloten in het centrum", alvorens naar Roemenië uitgezet te worden, vertelde de jonge vrouw telefonisch aan Bruno Duboisdenghien, voormalig fractievoorzitter van de socialistische fractie in de gemeenteraad van Jodoigne.

De politie beschuldigde Ouiam ervan niet genoeg "contant geld bij zich te hebben om aan te tonen dat zij in staat is in België in haar levensonderhoud te voorzien", meldt Le Soir. De studente sprak deze bewering tegen en zei dat zij drie bankkaarten bij zich had, waaronder een Mastercard. Ze bood zelfs aan om samen naar een geldautomaat te gaan, om aan te tonen dat ze zichzelf kon onderhouden. "Zelfs als je miljardair bent, zal het niet genoeg zijn," zei een politieagent tegen haar. De verklaring van de jonge vrouw werd bevestigd door de weergave van twee fragmenten van een gesprek tussen de politieagent, haar oom en zijzelf.

Lees ook: België: Marokkaanse studente met geldig visum opgesloten in detentiecentrum

Ouiam zei dat ze zich na dit voorval "vernederd voelde en dat ze was behandeld als een crimineel". Haar advocaat eist een schadevergoeding van de Belgische staat voor de medische kosten die de detentie met zich meebrengt en een vergoeding van 2000 euro per dag die ze in het detentiecentrum doorgebracht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team