Zoeken

Marengo-kroongetuige Nabil B. zit zonder advocaat

16 maart 2023 - 20:00 - Wereld

©

Kroongetuige Nabil B. meldde tijdens de zitting in de rechtbank op dinsdag 4 maart, dat advocaten Onno de Jong en Peter Schouten hem niet langer bijstaan in het Marengo-proces, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

Tijdens een zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin Nabil B. moest getuigen tegen Said Razzouki, samen met Taghi hoofdverdachte in de zaak, liet de kroongetuige weten dat advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hem niet langer bijstaan. Met betrekking tot veiligheid wilde hij daarna enkel achter gesloten deuren een toelichting geven, schrijft het AD. Nabil B. kreeg dinsdag de vraag of hij op zoek is naar een nieuwe advocaat, maar daar kon hij nog geen antwoord op geven.

Lees ook: Moord broer kroongetuige Nabil B.: OM nalatig geweest

De advocaten bevestigen deze informatie en zeggen dat ze omwille van hun beroepsgeheim niets kwijt kunnen over de reden van de breuk. Na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarin staat dat justitie grote steken heeft laten vallen in de beveiliging van de drie vermoorde personen rond het liquidatieproces, verklaarden de advocaten twee weken geleden nog dat er bij het OM koppen moesten rollen.

Lees ook: Nederlandse justitie weigerde familie Nabil B. te beschermen

Nabil B. zit inmiddels bijna zes jaar in detentie en het is niet de eerste keer dat hij zonder advocaten zit. Aanvankelijk werd hij bijgestaan door Bart Stapert die eind 2018 naar het Gerechtshof van Den Bosch overstapte, en Derk Wiersum die in 2019 werd doodgeschoten. Advocaat Peter Schouten en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries besloten de kroongetuige in juni 2020 bij te staan en kregen later gezelschap van Onno de Jong. Welke gevolgen het vertrek van de advocaten voor het Marengo-proces heeft, is nog niet duidelijk.

Bladna.nl