Zoeken

Spaanse justitie weigert naturalisatie Marokkaanse "spion"

10 maart 2023 - 10:00 - Wereld

©

De Spaanse nationale rechtbank heeft het besluit van het ministerie van Justitie bevestigd om de Spaanse nationaliteit te ontzeggen aan een Marokkaan die werkzaam is op het Marokkaanse consulaat in Sevilla en die door het nationale inlichtingencentrum (CNI) wordt beschouwd als een spion voor de Marokkaanse inlichtingendiensten in Spanje.

In een uitspraak van 14 september die door Europa Press is ingezien, verwierp de rechtbank het beroep van de Marokkaan tegen het besluit van het ministerie van Justitie in 2019, om hem de Spaanse nationaliteit te ontzeggen vanwege "redenen van openbare orde of nationaal belang". De rechtbank rechtvaardigt zijn beslissing door te wijzen op "de nauwe samenwerking van de Marokkaan, vanaf zijn aankomst op het Marokkaanse consulaat in Madrid in 2016, met het huidige hoofd van de Marokkaanse inlichtingendiensten in Spanje".

Lees ook: Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

In zijn beroep tegen de beslissing voerde de Marokkaan aan dat hij getrouwd is met een Marokkaanse burger met de Spaanse nationaliteit, dat hij twee kinderen heeft, "beiden met de Spaanse nationaliteit" en dat "hij sinds 2010 als tolk werkt op het Marokkaanse consulaat-generaal in Sevilla". Daarnaast zou het Openbaar Ministerie "geen bezwaar hebben tegen de toekenning van de Spaanse nationaliteit" en de burgerlijke stand van Sevilla garandeert dat hij "de Spaanse taal begrijpt, goed burgerlijk gedrag vertoont, geïntegreerd is in het Spaanse leven en over middelen van bestaan beschikt", alsook dat hij nooit door de nationale politie werd aangehouden.

Maar volgens een rapport van het Nationaal Inlichtingencentrum (CNI) heeft de Marokkaan banden met de Marokkaanse inlichtingendiensten in Spanje. De aanvrager weerlegt deze beschuldiging en zegt dat het rapport geen details geeft over zijn vermeende "samenwerking" met de Marokkaanse inlichtingendiensten. "De vaagheid van het rapport laat niet toe om de impact van de activiteit op de nationale veiligheid te evalueren", benadrukt de consulaatmedewerker, die de nietigverklaring vraagt van het besluit van het ministerie van Justitie en alsnog de toekenning van de Spaanse nationaliteit vraagt.

Lees ook: Marokkaanse spion centraal in corruptieschandaal Europees Parlement

Maar volgens de nationale rechtbank is "de inhoud van het rapport van het CNI voldoende duidelijk. Het verwijst naar de activiteiten van verzoeker als lokaal agent van de Marokkaanse inlichtingendiensten". De rechtbank is van mening dat de weigering van het ministerie van Justitie om de nationaliteit aan de Marokkaan te verlenen "volledig gerechtvaardigd" is en "in overeenstemming is met de wet", waardoor het verzoek van de Marokkaan wordt afgewezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team