Zoeken

Marokkaan klaagt Koreaanse regering aan

22 juni 2022 - 19:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse onderdaan die met handen en voeten geketend was in een kleine cel in een detentiecentrum voor migranten in Zuid-Korea en van wie het verhaal viraal ging op de sociale media, eist nu een schadevergoeding.

De voormalige Marokkaanse gedetineerde en een groep advocaten en mensenrechtenactivisten hebben op maandag 20 juni de Wereldvluchtelingendag aangegrepen om de wetgeving inzake de detentie van migranten zonder papieren aan te klagen die het ministerie van Justitie heeft uitgevaardigd. Hij herinnert zich nog zeer goed aan de mensonterende detentieomstandigheden in het centrum voor illegale migranten van Hwaseong. "Ik herinner me alles. [...] Ik zal nooit vergeten wat er is gebeurd," vertelde de hij.

Lees ook: Marokkaanse springt van immigratiekantoor in Zuid-Korea

De dertiger kwam in 2017 in Zuid-Korea aan en vroeg er asiel aan. Hij werd vastgehouden in een migrantencentrum. Toen zijn aanvraag werd geweigerd werd hij het land uitgezet. In september 2021 gaf zijn advocaat Hahn-Jae Lee, die deel uitmaakt van "Duroo", een non-profit advocatenteam dat migranten in Zuid-Korea steunt, een tussen mei en juni opgenomen video vrij. Hierop was te zien hoe de jonge Marokkaan in onmenselijke omstandigheden werd vastgehouden. Een paar maanden na zijn vrijlating vertelde de ex-gevangene dat hij aan een posttraumatische stressstoornis lijdt en dat hij fysieke problemen heeft met zijn handen en gebit ten gevolge van het gebruik van geweld, meldt Korea Times.

Lees ook: Zuid-Korea reageert op zaak mishandelde Marokkaan

Tijdens de persconferentie heeft de man het Koreaanse ministerie van Justitie verzocht hem te vergoeden voor de psychologische en fysieke schade die hij heeft geleden. Hij vraagt dat het Koreaanse ministerie hem ook rehabilitatiemaatregele aanbiedt om "de fysieke, psychologische en sociale schade van de folteringen te verhelpen". Dit is bepaald in het Internationaal Vluchtelingenverdrag. Hij dringt er ook op aan dat het ministerie de resultaten van het onderzoek in deze zaak openbaar maakt en de verantwoordelijken voor de schendingen van zijn rechten bestraft. Hij stelt gedurende zijn gehele verblijf in het detentiecentrum voor migranten door meer dan tien ambtenaren werd gemarteld "als een geketende slaaf in een ’dokbang’ (Koreaanse eenzame cel)".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team