Zoeken

Actrice Asma El Mouden spreekt over rol in feelgood-serie Zina

18 december 2021 - 16:20 - Cultuur

©

De Marokkaans Nederlandse actrice Asma El Mouden is momenteel te zien in de feelgood-serie Zina, waar ze de hoofdrol deelt met vijf andere Marokkaans-Nederlandse jonge vrouwen. De vriendinnen schipperen in de prent met veel humor tussen twee culturen en krijgen tegelijk te maken met een flinke dosis typische millennial-obstakels op hun weg. Vrouwenmagazine Elle sprak met de actrice over haar televisiedebuut.

In de serie Zina vertolkt Asma El Mouden de rol van Lamya, een vlogger, stijlgoeroe en netwerkkoningin, met een grote mond en een klein hartje. Maar El Mouden verdiende al sporen in de theaterwereld. "Mijn moeder nam me op achtjarige leeftijd al mee naar theater De Krakeling. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik me voelde tijdens die voorstellingen. Het wás het gewoon voor me. Fictie, het fantaseren: ik vond het fantastisch. Ik heb wel duizend keer de films Mathilda en Madeline gekeken! Laatst vond de première van een theatertour waar ik in speelde, (W)RAP MY HIJAB, plaats in de Krakeling. Toen was de cirkel wel rond."

Lees ook: Zina, geen romkom noch Mocro Maffia, maar het leven zoals het is (video)

Met Zina maakt El Mouden de overstap van theater naar televisie. Ze vertelt dat ze vooral nieuwsgierig was naar haar acteerprestaties voor een camera. "En het is ook een mooie, grote kans, waar ik graag mijn schouders onder zet. Toen ze me op auditie vroegen ging mijn tienerhart meteen kloppen". Het plot trok haar ook meteen aan, omdat het verhaal een andere insteek heeft. "Ik denk dat Zina herkenbaar is voor een grote groep Mena-vrouwen, die zichzelf nog niet eerder zo terug hebben kunnen zien op de Nederlandse televisie. Het brengt humor, drama, en de vorm waarin het geschreven is past bij me".

Lees ook: Selma Omari te zien in nieuwe romcom

Asma en Lamya uit de serie blijken ook over een aantal gemeenschappelijke eigenschappen te beschikken. "Lamya is een pittige tante met een duidelijke mindset: ik ga de hele tijd zeiken, maar ben er wel voor je. In dat loyale herken ik mezelf. Vrijwel iedereen heeft een Lamya in haar vriendengroep zitten: naar háár moet je toe voor een eerlijke mening, of als je goed wakker geschud wil worden". De actrice voelt zich vooral verwant met het thema vriendschap en loyaliteit. "Mijn eigen vrienden zijn op twee handen te tellen, maar we zijn enorm close. Bij soulmates denken mensen vaak aan liefdesrelaties, maar ik heb vooral vriendschap hoog in het vaandel zitten. Dát zijn mijn zielsverwanten. Dit thema komt mooi terug in de serie: dat je er dwars door de veroordeling heen, toch voor elkaar bent," vertelt ze.

Lees ook: Romantische komedie Meskina gaat in première

De personages in Zina worstelen met persoonlijke zaken, maar doen er toch alles aan om te worden wie ze uiteindelijk echt willen zijn. "Ik hoop dat de serie hóóp geeft," zegt El Mouden. "Als Marokkaans-Nederlandse vrouw heb ik alleen Dunya en Desie in mijn jeugd gehad: je kon Dunya worden, of helemaal niks. Dit brengt eindelijk representatie en maakt onze verhalen vanzelfsprekender." Sinds de serie op NPO3 te bekijken is krijgt Asma op social media een massa berichten van jonge mensen. "Ze noemen me een inspiratiebron, zijn trots op me. Terwijl ik de meeste van hen nog nooit heb ontmoet! Toch schijn ik een aanmoediging te zijn geweest in hun ’proces of struggle’. Deze serie blijkt groter dan ik, en voor veel mensen iets te betekenen. De mooiste reactie kwam van mijn moeder: ik was haar gewoon kwíjt na de release. Ik hoorde van alle kanten dat ze er maar niet over op kon houden, er zoveel ontlading loskwam. Ze is mijn beste vriendin, dus dat was heel waardevol".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team