Zoeken

Zina, geen romkom noch Mocro Maffia, maar het leven zoals het is (video)

5 december 2021 - 10:40 - Cultuur

©

Vanaf dinsdag 7 december kan je op NPO 3 kijken naar de nieuwe achtdelige dramaserie Zina. Het toneelstuk Melk & dadels was een inspiratie voor de serie. De Volkskrant sprak met regisseur Michael Middelkoop, die met deze feelgood serie een nieuw soort verhaal vertelt over vijf Nederlands-Marokkaanse vriendinnen en de thema’s die hen bezighouden.

De serie Zina speelt zich, net als het toneelstuk Melk & dadels, af in een biculturele realiteit. Toch wordt deze op een heel andere manier in beeld gebracht. "In Melk & dadels werd meer geduid en uitgelegd, over uitsluiting en het gevoel altijd als ’de ander’ te worden behandeld. In Zina gaan we een stap verder: we laten dat uitleggen los, we vertellen van binnenuit het verhaal van vijf vriendinnen. Zo draagt Nisrine, één van de vriendinnen, bijvoorbeeld altijd een hoofddoek en dat leggen we nooit uit. Op de set maakten we er grappen over: dat als er in een Nederlandse serie een vrouw een hoofddoek draagt, er altijd een scène in zit dat ze hem afdoet, meestal als bevrijding, of gekoppeld aan het idee van emancipatie, van westerse vrijheid. Maar Nisrine draagt altijd haar hoofddoek, ook thuis, en ze is een green moslim, milieubewust. En nee, daar zit geen spanningsveld tussen. Eerlijk: bij mezelf bespeurde ik ook de gedachte dat als Nisrine thuis is met haar man, ze haar hoofddoek af zou doen. Maar dat doet ze niet. Een mooi detail waar ik van heb geleerd".

Lees ook: Regisseur Johan Nijenhuis maakt romcom ’Marokkaanse Bruiloft’

Het idee was een serie te maken over Nederlanders met een andere culturele achtergrond, zonder hier voortdurend de nadruk op te leggen. "Als het over Marokkaans-Nederlandse mensen gaat, krijg je óf de romkom Meskina over een jonge, geëmancipeerde vrouw die op zoek is naar de prins op het witte paard óf Mocro maffia. Het echte leven ligt in het midden: Zina gaat over universele problemen waarmee vrouwen worstelen. Wanneer ga je je settelen? Hoe ga je om met druk van buitenaf, als je in de ogen van anderen een zonde begaat, zoals seks voor het huwelijk? Wat doe je als je afwijkt van de heteronorm? Wat als je vreemdgaat?"

Lees ook: Release Mocro Maffia Meltem op 10 december (video)

Zina is bedacht door Daria Bukvić en Fadua El Akchaoui, de makers van Melk & Dadels en de film Meskina. De scenario’s zijn geschreven door Willem Bosch, Dunya Khayame, Fadua El Akchaoui en Manju Reijmer. Middelkoop sloot aan toen het script al vergevorderd was. "Het is het eerste project waaraan ik zelf niet meeschrijf. Maar ik was meteen verliefd op het script. De diversiteit en omvang van het team werkten goed, we wezen elkaar voortdurend op onze blinde vlekken en durfden vragen te stellen, wat tegenwoordig best lastig kan zijn, omdat je snel iets verkeerd zegt. In de writersroom heerste volledige openheid en dat gevoel heb ik meegenomen naar de regie."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team