Zoeken

Nizar El Manouzi: "Idee dat ik door mijn Marokkaanse afkomst iets moet opgeven"

15 februari 2022 - 16:20 - Cultuur

©

In de nieuwe online-serie Histories neemt de Nederlands-Marokkaans acteur en presentator Nizar El Manouzi, kijkers van 7 tot 12 jaar mee door de geschiedenis van Nederland. EO-Visie had een gesprek met El Manouzi om hem beter te leren kennen.

Het verhaal van Nederland Histories legt de geschiedenis uit in een duidelijke taal. Nizar El Manouzi presenteert in 10 afleveringen de leukste en gekste weetjes uit de verhalen van vroeger door de ogen van nu. "Als verteller laat ik het verhaal van de Nederlandse geschiedenis zien met veel animaties, filmpjes en fragmenten uit de ’volwassen’ serie," vertelt Nizar El Manouzi over het programma.

Lees ook: Nadia Moussaïd maakt serie over migratieverhaal vader

Nizar vindt het belangrijk dat ook de jeugd leert hoe we geworden zijn wie we nu zijn. "Hoe beïnvloeden conflicten uit het verleden ons nu en hoe gingen we lang geleden om met een pandemie, zoals de pest?" Hij vindt dat we nog steeds niet goed in staat zijn om naar realiteit te kijken vanuit verschillende perspectieven. "We zouden onze verbeeldingskracht meer kunnen gebruiken om even in andermans schoenen te gaan staan. Bijvoorbeeld in die van iemand met wie we het niet eens zijn of van een politicus die heel moeilijke beslissingen moet nemen."

Elke aflevering van de serie gaat over een ander tijdperk, maar een moment dat de presentator enorm intrigeert is de komst van de gastarbeiders naar Nederland. "Anders dan mijn vader, die hier filosofie kwam studeren, kwamen mijn ooms uit Marokko naar dit land als gastarbeiders. Die tijd zou ik wel eens willen meemaken, omdat de verhoudingen sindsdien verhard zijn. Zelf heb ik niet het idee dat ik door mijn Marokkaanse afkomst iets moet opgeven. Ik ben Marokkaan, Nederlander, student, voetballer en nog veel meer. Dat loopt steeds in elkaar over," legt Nizar El Manouzi uit. "We hoeven helemaal niet allemaal hetzelfde te zijn."

Rotterdam, de stad waar Nizar opgroeide, is volgens hem de mooiste plek op aarde. "Er is veel veranderd in mijn stad, die veel diverser is geworden. Maar het is ook nog steeds een arbeidersstad, waar ook de nieuwe generatie de mentaliteit heeft om de daad bij het woord te voegen. Elke dag is dat ook voor mij een belangrijk uitgangspunt."

Lees ook: Programma Marokkaans-Nederlandse boer Ayoub deze maand op tv

Recent maakte Nizar een schietgebedje toen hij in de auto hoorde dat een goede vriend plotseling was overleden. "Ik bad of God hem rust en liefde wilde geven en een mooie plek in het leven hierna, waar hij tot zijn recht komt. En om kracht voor zijn familie. Zelf put ik veel kracht uit mijn geloof, dat ik heel persoonlijk beleef. Het wordt ingewikkeld als iedereen op dezelfde manier moet geloven. Als je de geloofsboeken van moslims, joden en christenen goed leest, zie je dat het mens-zijn het uitgangspunt is, en niet de regels," vertelt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team