Zoeken

Romantische komedie Meskina gaat in première

22 juli 2021 - 10:40 - Cultuur

©

Zondag gaat de film ’Meskina’ in première in de Nederlandse bioscopen. De 39-jarige actrice en debuterend filmmaker Soundos El Ahmadi, geeft hiermee een podium aan vrouwen van kleur.

Soundos el Ahmadi bedacht het verhaal voor Meskina samen met haar zakenpartner en goede vriendin Chafina ben Dahman. "We wilden allebei een grappige film met een Marokkaanse vrouw in de hoofdrol", zegt Soundos. "Niet een vrouw die gered moet worden door een witte man of een vrouw die jihadist is en verkracht wordt."

Lees ook: Fahd Larhzaoui en Nasrdin Dchar samen in "El Houb"

Soundous vindt dat het dominante beeld van vrouwen van kleur in Nederlandstalige films zeer stereotyperend is. "Meskina is in de eerste plaats een comedy en de hoofdrolspeelster is een vrouw van kleur. Maar het doel is gewoon het alledaagse leven van echte mensen laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat er nog nooit zo’n film is gemaakt in Nederland", zegt ze. "Ik droomde als meisje om in zo’n film te spelen, maar die waren er niet. Dus dan neem ik het heft in eigen handen", aldus Soundous aan RTL Boulevard.

De film gaat over de gescheiden dertiger Leyla, die kinderloos is en ook geen uitgestippelde carrière heeft. Genoeg reden voor haar Marokkaans-Nederlandse familie om haar te zien als een Meskina en om de druk op te voeren om een man te vinden.

Lees ook: Regisseur Johan Nijenhuis maakt romcom ’Marokkaanse Bruiloft’

Soundos was ook betrokken bij de casting van de film, waarin onder meer Maryam Hassouni, Nasrdin Dchar en Najib Amhali een rol spelen. En ook de in opspraak geraakte acteur en zanger Bilal Wahib heeft een rol in Meskina. "Het is op geen enkel ogenblik een gesprek geweest om hem weg te knippen of wat dan ook", zegt Soundos daarover. "De focus ligt bovendien bij de powervrouwen in de film."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team