Zoeken

Conflict Israël-Hamas: oproep tot hulp aan Koning Mohammed VI

21 november 2023 - 12:00 - Marokko

©

Te midden van het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook, roepen Israëliërs en Marokkaanse staatsburgers Koning Mohammed VI om hulp. Als voorzitter van het Al Qods-comité, dat zich inzet voor het behoud van de historische en juridische status van de heilige stad, wordt de monarch gezien als een mogelijke bemiddelaar.

Het "Israëlische Forum van Families van Gijzelaars en Vermisten" heeft zich tot de Koning gewend met het verzoek om te bemiddelen voor de vrijlating van de gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden. Volgens Le Desk worden momenteel 242 gijzelaars vastgehouden. De families van de Israëlische gijzelaars, waaronder meerdere Marokkaanse staatsburgers, pleiten voor een "volledige en evenwichtige uitwisseling van alle gijzelaars en gevangenen aan beide kanten". Zij hopen dat de wijsheid en leiderschap van de Koning een positieve verandering teweeg zullen brengen.

Lees ook: Gaat Israël Palestijnen naar Marokko verplaatsen?

Ook Shimon Ohayon, voorzitter van de Vereniging van Marokkanen in Israël, heeft zich tot Koning Mohammed VI gewend. In een brief, die breed is verspreid op sociale media, vraagt hij om empathie en steun van de monarch tegen de aanvallen van Hamas, die hij beschrijft als gericht op het vermoorden en elimineren van Joden. Ohayon, die de daden van Hamas afkeurt, uit zijn bezorgdheid over de steunbetuigingen voor Hamas in Marokko en benadrukt dat de strijd tegen Hamas ook relevant is voor het koninkrijk en andere vrije en gematigde landen.

Lees ook: Marokkaanse kinderen in Gaza roepen Koning Mohammed VI tot hulp

Koning Mohammed VI heeft in een toespraak, voorgelezen door Premier Aziz Akhannouch tijdens de buitengewone Arabisch-Islamitische top op 11 november in Riyad, zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over de situatie in de Gazastrook. Hij veroordeelde de Israëlische aanvallen op ongewapende burgers, waaronder kinderen, vrouwen en ouderen, en benadrukte de schending van internationale wetten en menselijke waarden. De Koning riep op tot een urgente en concrete de-escalatie, een einde aan militaire agressie en een duurzame wapenstilstand, en benadrukte het belang van bescherming van burgers volgens internationaal recht, het waarborgen van humanitaire hulp in Gaza, en het bevorderen van een politieke oplossing voor het Palestijnse vraagstuk gebaseerd op de tweestatenoplossing.

Bladna.nl