Zoeken

Oorlog Israël-Hamas : Koning Mohammed VI op tournee in Qatar en VAE

24 november 2023 - 18:00 - Marokko

©

Terwijl de wapenstilstand tussen Israël en Hamas in de Gazastrook van kracht is geworden, begint Koning Mohammed VI, voorzitter van het Al Qods-comité, aan een rondreis die hem naar Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zal brengen.

Koning Mohammed VI start vanaf zaterdag een officieel bezoek aan Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, meldt Maghreb-Intelligence. Teams van de Marokkaanse koninklijke diensten en media zijn reeds onderweg naar Doha. Ook verschillende leden van de regering van Aziz Akhannouch zullen deel uitmaken van deze reis. Hoewel het exacte programma van het koninklijke bezoek onbekend blijft, wordt verwacht dat de Palestijnse kwestie een prominente rol zal spelen, naast het versterken van de al uitstekende relaties tussen de drie landen. Marokko heeft sterke banden met zowel Qatar als de VAE, die behoren tot zijn belangrijkste bondgenoten in de Golfregio. Samen kunnen deze landen bijdragen aan de oplossing van het conflict tussen Hamas en Israël.

Lees ook: Conflict Israël-Hamas: oproep tot hulp aan Koning Mohammed VI

Recent hebben zowel Israëlische als Marokkaanse burgers een beroep gedaan op Koning Mohammed VI om in te grijpen. De ’Israelische Forum voor Families van Gijzelaars en Vermisten’ heeft de koning gevraagd om te bemiddelen voor de vrijlating van gijzelaars die door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden. Volgens een brief, gepubliceerd door David Govrin, hoofd van het Israëlische verbindingsbureau in Rabat, worden 242 gijzelaars vastgehouden.

De Vereniging van Onderdanen van Marokkaanse afkomst in Israël, gevestigd in Tel Aviv en geleid door Shimon Ohayon, heeft eveneens een brief aan Koning Mohammed VI gestuurd. Ohayon verzocht om de empathie en steun van de Koning te midden van de aanvallen van Hamas, die hij beschrijft als gericht op "het vermoorden en elimineren van Joden".

Lees ook: Marokkaanse kinderen in Gaza roepen Koning Mohammed VI tot hulp

Deze tournee van Koning Mohammed VI begint na de inwerkingtreding van de vierdaagse humanitaire wapenstilstand tussen Hamas en Israël, die mede onderhandeld is door Qatar, Egypte en de Verenigde Staten. In totaal zullen 50 gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor 150 Palestijnse gevangenen gedurende deze pauze.

Bladna.nl