Zoeken

Massale protesten in Marokko in solidariteit met Palestina (video)

6 november 2023 - 21:00 - Marokko

©

Zondag hebben duizenden mensen in verschillende steden van Marokko gedemonstreerd uit solidariteit met Palestina. De demonstranten veroordelen de stilte van de internationale gemeenschap en roepen op tot een staakt-het-vuren in Gaza.

De steunbetuigingen voor de Palestijnse zaak en de inwoners van Gaza houden aan. Op initiatief van maatschappelijke organisaties vonden zondag in Marokkaanse steden zoals Tetouan, Casablanca, Agadir en Rabat demonstraties plaats. Eendrachtig riepen de demonstranten op tot het einde van de genocide die gaande is in Gaza. Zij eisen ook een einde aan de Israëlische aanvallen op de Gazastrook, de opheffing van de blokkade en de toelating van humanitaire hulp. Daarnaast veroordelen zij de stilte van de internationale gemeenschap.

Lees ook: Marokko: publieke druk om banden met Israël te herzien

Na de start van operatie "Al-Aqsa Flood" door de Palestijnse islamitische beweging Hamas en andere Palestijnse facties vanuit Gaza op 7 oktober, als reactie op de "onophoudelijke aanvallen van Israëlische strijdkrachten en kolonisten tegen het Palestijnse volk, zijn bezittingen en heilige plaatsen, in het bijzonder de Al-Aqsa-moskee in het bezette Oost-Jeruzalem", lanceerde Israël operatie "Iron Sword". Sindsdien zet het Israëlische leger zijn grondoffensief in Gaza voort, met als doel Hamas te vernietigen.

Lees ook: Sebta: reuze file aan Marokkaanse kant grens

Volgens de Israëlische regering zijn er sinds 7 oktober meer dan 1400 personen in Israël omgekomen. In totaal zijn er volgens Hamas sinds dezelfde datum 9488 personen in Gaza gedood. De talrijke oproepen tot een staakt-het-vuren vallen in dovemansoren. "Er zal geen staakt-het-vuren zijn zonder de teruggave van onze gijzelaars (ndvr: 240), we zeggen dit zowel tegen onze vijanden als onze vrienden", verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Bladna.nl