Zoeken

Benkirane verwerpt beschuldigingen van samenwerking met Israël

19 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, secretaris-generaal van de Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), heeft fel gereageerd tegen beschuldigingen van "verraad en samenwerking met Israël" die aan moslimleiders worden gericht.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met de parlementaire groep van de PJD, noemde Benkirane de aantijgingen van "verraad en samenwerking met Israël" tegen moslimleiders een "samenzwering". "Als een deel van deze beschuldigingen waar blijkt te zijn, hebben hervormings- of revolutionaire politieke bewegingen hierin een belangrijke rol gespeeld," zei hij. "Onze rol vandaag is om alles in het werk te stellen om leiders dichter bij hun burgers te brengen, aangezien we één natie vormen."

Lees ook: "Heroïsche operatie": PJD reageert op aanval Israël

Benkirane herinnerde eraan dat wijlen Koning Hassan II de eerste was die de leiders van Arabische en islamitische landen had opgeroepen om zich in Marokko te verzamelen na de brand in de Al Aqsa-moskee. Hij benadrukte dat druk op leiders hen zou dwingen andere alternatieven te overwegen, meldt Hespress.

In zijn toespraak prees hij God "voor de situatie waarin we ons vandaag in Marokko bevinden, dankzij deze politieke en filosofische oriëntatie die de ernstige afwijkingen corrigeert waarmee onze natie eeuwenlang is geconfronteerd." De voormalige premier is ervan overtuigd dat "dit niet alleen gaat over het dichter bij elkaar brengen van leiders en geregeerden, maar ook over de noodzaak om door te gaan met adviseren in naam van God. Er zijn mensen die denken dat degenen die toenadering tussen leiders en geregeerden bevorderen, agenten worden van regimes, inlichtingendiensten en apparaten, wat onaanvaardbaar en irrationeel is, omdat de moslim een agent van God is en niet van iemand anders kan zijn."

Lees ook: Spanningen Israël-Palestina: nieuwe blunder van Abdelilah Benkirane

Benkirane bevestigde ook zijn steun voor Palestina, waarvan de Hamas-beweging momenteel in oorlog is met Israël. Volgens hem zou de beste oplossing voor het conflict zijn dat Palestina een verenigde staat wordt, met Joden, moslims en christenen samen.

Bladna.nl