Zoeken

"Onverantwoordelijke" verklaringen Hamas-leider veroordeeld in Marokko

22 november 2023 - 23:00 - Marokko

©

De Marokkaanse Volksbeweging (MP) heeft scherp gereageerd op uitspraken van Khaled Mechaal, de leider van de Palestijnse beweging Hamas, tegen Marokko en zijn volk. Deze uitspraken werden gedaan tijdens een bijeenkomst van de partij van Justitie en Ontwikkeling (PJD) in Rabat.

In een video, uitgezonden tijdens de bijeenkomst van PJD, riep Mechaal de Marokkanen op om de Abraham-akkoorden te veroordelen en te annuleren. Deze akkoorden betreffen onder meer de Verenigde Staten, Israël en Marokko. Hij negeerde echter de steun van het Marokkaanse volk en Koning Mohammed VI voor de Palestijnse zaak. Sinds de recente escalatie tussen Hamas en Israël demonstreren Marokkanen voor Palestina en roepen op tot een wapenstilstand.

Lees ook: Khaled Mechaal vol lof over Marokko en Mohammed VI (video)

De MP-partij reageert in een verklaring ondertekend door secretaris-generaal Mohammed Ouzzine, verbaasd over Mechaal’s ’flagrante veroordeling’ van de houding van Marokko, zijn Koning en volk. Hij wijst erop dat het koninkrijk consequent steun verleent aan het Palestijnse volk voor het realiseren van hun ’legitiem recht’ om een onafhankelijke en volledig soevereine staat op te richten, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, in overeenstemming met de tweestatenoplossing.

Volgens de politieke partij zijn Mechaal’s verklaringen tegen Marokko niet alleen een gebrek aan diplomatieke tact, maar ook een poging om een dictaat op te leggen aan een onafhankelijke staat. De partij veroordeelt de ’onverantwoordelijke’ uitspraken van Khalid Mechaal en meent dat de Hamas-leider een ’agenda volgt die buiten de context van de Palestijnse kwestie valt’.

Lees ook: Abdelilah Benkirane neemt het op voor Hamas

De MP benadrukt dat Marokko onvoorwaardelijke steun zal blijven bieden aan het Palestijnse volk. "De steun aan het Palestijnse volk is een principekwestie waarin de Koning en het Marokkaanse volk sterk geloven, aangezien deze steun niet onderhevig is aan onderhandelingen, tijdelijke contexten en overbiedingen," concludeert de partij.

Bladna.nl