Zoeken

Zwangerschap en vasten tijdens de Ramadan

10 april 2021 - 11:00 - Gemeenschap

©

Is het mogelijk om deel te nemen aan de Ramadan tijdens de zwangerschap? Voor veel zwangere vrouwen rijst deze vraag wanneer de maand Ramadan aanbreekt. Een beetje duiding om je te positioneren met betrekking tot deze kwestie van gezondheid en religie.

Onthouding van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang is een verplichting voor moslims tijdens de Ramadan. De Islam verbiedt het vasten voor vrouwen tijdens de menstruatie of net na de bevalling. Indien er vrees bestaat voor haar gezondheid en die van haar baby, kan een zwangere- of een vrouw die borstvoeding geeft, worden vrijgesteld van het vasten tijdens de heilige maand. Zij kunnen de gemiste dagen vóór de volgende Ramadan inhalen door te vasten, of door aalmoezen te geven aan mensen in nood. Indien een zwangere vrouw besluit om deel te nemen aan de vastenmaand, is een toestemming van haar arts vereist.

Volgens gezondheidsspecialisten blijkt uit verschillende onderzoeken dat het vasten tijdens de Ramadan geen gevolgen heeft voor zwangere vrouwen. Uit een onderzoek onder 59 zwangere vrouwen die vastten, bleek er een lichte stijging van de bloedsuikerspiegel, van het totale cholesterolgehalte en de triglyceriden te zijn bij vastende vrouwen, in vergelijking met niet vastenden. Bovendien was er geen bewijs voor een effect van het vasten op het gewicht of de groei van de baby.

Voor moeders met diabetes is voorzichtigheid geboden. De zwangere vrouw met diabetes kan het vasten best uitstellen, omdat het moeilijk is om de ziekte onder controle te houden en omdat het risico daarom te groot is. Er moet ook rekening worden gehouden met de voedingsstatus van de moeder om haar te helpen bij haar keuzes. Het is belangrijk niet te vergeten om zich te hydrateren. Of de aanstaande moeder nu besluit te vasten of niet, het is in ieder geval goed om met haar arts te overleggen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team